Ukrajinci propásli šanci na vítězství, tvrdí analytici. Přibližují novou strategii na frontě

Další ukrajinská protiofenziva bude možná nejdříve až v roce 2025. Letošní rok stráví Ukrajinci v aktivní obraně. Předpovídá to analýza zveřejněná listem The Financial Times. Podle ní mají Rusové na některých úsecích fronty pětkrát více mužů než obránci.

Ukrajinská protiofenziva v roce 2023 s frontou příliš nepohnula. Ukrajincům se nepodařilo přejít přes ruský obranný val a už koncem roku se začalo zdát, že mění taktiku. Z pokusů o útoky přecházejí do trvalejší obrany. Současný vývoj na frontě tento předpoklad podle listu Financial Times potvrzuje.

VIDEO: Ukrajinci zničili ruské BMP-2

Ukrajinci prý mění taktiku i rétoriku, zatím o tom ale ještě veřejně tolik nemluví. Analýza se domnívá, že vzhledem k vyčerpání kapacit bude další protiofenziva možná až v roce 2025. Letošní rok proto údajně Ukrajinci stráví v aktivní obraně. Co to znamená?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové chystají novou ofenzivu. Zaútočí, až zamrzne terén, tvrdí američtí analytici

Přebírání ruské taktiky

Podle listu The Financial Times už začali Ukrajinci na frontě budovat obranný val, aby upevnili své pozice. Z toho jasně vyplývá, že se v blízké době nebudou pokoušet o významnější průlom. Už během první poloviny minulého roku začali obranný val složený ze zákopů, střílen a minových polí budovat Rusové.

Ukrajinci ve fázi aktivní obrany nebudou podle analýzy jen tak nečinně přihlížet. Budou se snažit pomocí dělostřelectva využít lokálních mezer v obraně nepřítele. Hlavním úkolem ale bude udržet stávající pozice, aby zvýšená západní produkce dokázala shromáždit dostatečný počet zbraní a munice, se kterými se Ukrajinci pokusí příští rok znovu přejít do protiofenzivy.

List The Financial Times rovněž poznamenal, že se Ukrajinci opravdu snažili vývoj na frontě zvrátit. Klíčová pro ně byla především bitva o Dněpr, řeku, která de facto rozdělila linii mezi znepřátelnými stranami. Ukrajinci se několikrát pokusili řeku překonat a vystavět předmostí na druhém břehu. Žádný z těchto pokusů ale nevedl k větší expanzi.

„Ukrajinský voják popsal, že na ruské straně je výhoda. Na jednoho Ukrajince prý připadají čtyři nebo pět Rusů. Velká část problému je také logistická. Ukrajinci totiž k tomu, aby se dostali přes řeku zpět na bezpečné pozice, potřebují malé čluny, aby si jich nikdo nevšiml, což znemožňuje přepravu větších, smrtonosnějších zbraní,“ uvádí s odkazem na analýzu CNN Portugal.

USA v pozadí

Rozboru situace na bojišti si všímá i ukrajinská agentura Unian. Podle ní změnu přístupu oceňují – a možná k ní i vybídly – Spojené státy.

„Bílý dům chce, aby Ukrajina změnila strategii boje. Přešla od útoku k obraně. Jak píší západní média – Zelenskyj chápe, že to má smysl, i když to nerad slyší a veřejně o tom nemluví,“ uvedl Unian.

Na Spojených státech a dalších západních spojencích je Ukrajina existenčně závislá. Spoléhá na dodávky zbraní, které mají znovu převážit misky vah na bojišti ve prospěch armády řízené Kyjevem.

Potenciální další ukrajinská protiofenziva v roce 2025 by se už odehrávala po prezidentských volbách v USA. V těch by mohl zvítězit stávající prezident Joe Biden, nebo exprezident Donald Trump, který se v minulosti pochlubil, že by válku ukončil do 24 hodin.

Tagy: