Záběry z bojů: Rusy trápí obávaný ukrajinský raketomet. Likviduje jeden tank za druhým

Zničený ruský tank v Charkovské oblasti, 3. října

Rozhovor s Hynkem Melicharem

Ukrajinci zabraňují rychlejšímu postupu ruských jednotek v centrální části Donbasu i díky protipancéřovým raketometům. Často využívají obávaný ukrajinský raketomet Stugna-P, pomocí něhož drtí jeden ruský obrněnec za druhým. Záznamy z takových útoků se objevují na sociálních sítích. Rusko se o postup zejména u města Bachmut snaží i přes ukrajinský protiútok na severovýchodě a jihu země.

„Ukrajinský operátor protitankového raketometu Stugna-P vyřadil dva ruské tanky pohybující se na východní frontě,“ komentoval nové záběry z bojů twitterový účet Blue Sauron.

Na videu je vidět záznam z útoku, jenž je pro ukrajinský protitankový raketomet Stugna-P typický. Vojáci, kteří obávaný systém ovládali, zpozorovali v neobydlené krajině na východě země dva ruské tanky.

Poté, co jeden z obrněnců zaměřili, okamžitě vypálili střelu. Ta si po několika vteřinách úspěšně našla svůj cíl. Výbuch obrněnce doprovázela obrovská radost ukrajinských sil. Posádka druhého ruského tanku se v reakci na explozi pokusila o únik. Ukrajinský operátor však velmi pečlivě zaměřil i další stroj v pohybu a ani napodruhé se nemýlil.

Stránka Blue Sauron, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě, později uvedla, že stejný operátor měl potom zničit ještě další ruský obrněnec.

Dálkové ovládání a naváděcí střela

Stugna-P je jednou z velmi přínosných zbraní, kterou se Ukrajinci během invaze agresorovi brání. Systém se skládá z podstavce, na němž je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka s laserem. K vybavení patří také řídicí jednotka připomínající notebook s malým joystickem. Ta slouží k dálkovému ovládání celé stanice.

Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem, takže zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě (obvykle s velkým výhledem), obsluha systému může zůstat skrytá. Díky tomu obvykle nejsou vojáci, kteří raketomet ovládají, v bezprostředním ohrožení.

Při navádění laserovým paprskem má Stugna-P dostřel až pět kilometrů. Bez problému dokáže zničit tanky nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí.

Ukrajinci chytrý raketomet do své výzbroje zahrnuli v roce 2011. Stugna-P měl být původně vyráběn především pro export do zahraničí, jeho účinnost ale Ukrajinu donutila k přehodnocení původního záměru. Poprvé se významně osvědčil už v roce 2014 během bojů s proruskými separatisty na Donbasu.

Není žádným překvapením, že Ukrajinci zbraň využívají i v současném konfliktu s Ruskou federací. Stugna-P v uplynulých měsících demoluje jeden kus ruské těžké techniky za druhým. Dokládají to právě i záběry, které se šíří na sociálních sítích. Ty nejnovější pocházejí především z Donbasu.

Rusové se totiž i přes drtivý protiútok ukrajinských sil na severovýchodní a jižní frontě dál snaží o ofenzivu v centrální části Donbasu, a to zejména u města Bachmut. Ruské síly se k němu za poslední týden přiblížily asi o dva kilometry, připustila v pondělí britská vojenská rozvědka. Ukrajinské zprávy ze středy však hovoří o tom, že Ukrajinci četné útoky odrazili.

Tagy:
válka tank tanky vojáci zbraň Ukrajina raketomet výbuch exploze operátor Rusko Donbas dálkové ovládání těžká technika Stugna-P Bachmut Sauron řídící jednotka