Romské organizace pomohou uprchlíkům z Ukrajiny. Hledá se pro ně ubytování

Romové budou pomáhat v centrech pro uprchlíky

V centrech pro ukrajinské uprchlíky budou pomáhat romské organizace. Domluvil se na tom s nimi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Běženci z romské menšiny většinou chtějí zůstat ve skupinách po několika desítkách.

Na Hlavním nádraží v Praze pomáhají hasiči, magistrát, neziskovky a další dobrovolníci.

Ukrajinských Romů je v Česku okolo 1 500. Přibližně dvě třetiny z nich tvoří děti. Jejich ubytování v pondělí ministr Rakušan řešil se zástupci romských organizací, kteří jim mají pomoci. „Budou informováni někým, komu budou rozumět, kdo v nich vyvolá nějakou míru důvěry. Situace na místě by se měla uklidnit,“ řekl Rakušan.

Ubytování v kasárnách

Vytipovaných je pro ně přes dvacet státních nemovitostí. Mezi nimi i bývalá kasárna v pražském Karlíně. Vešlo by se sem 200 lidí. Jak ale redakci CNN Prima NEWS řekli zástupci romských neziskovek, bylo by lepší, aby se ubytovávaly jen skupiny po sto lidech. Tak to radí i ministerstvu vnitra.

Do týdne by mělo být jasno, kam ukrajinské Romy ubytovat. Záleží ale také na hejtmanech a starostech obcí. „Chceme mít s nimi shodu – pokud možno co nejdříve a zítra (úterý). A během týdne chceme objekty, které jsou mnohdy nevyužívány, dostat do takového stavu, abychom tam skupiny mohli poslat,“ vysvětlil Rakušan.

„V několika obcích se to skoro jistě stane hlavním volebním tématem. Může to ovlivňovat ochotu jednotlivých starostů, protože se budou obávat ztráty hlasů,“ upozornil sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

Začlenění do společnosti

„Otevřete své srdce a běžte do toho otevřeně. Nebude to jednoduché, ale je to součástí řešení,“ apeloval výkonný ředitel sdružení Romodrom Nikola Taragoš.

Podle Rakušana nejsou ubytovny hlavním cílem. Romské organizace se domnívají, že více než polovina lidí v Česku zůstane. Chtějí proto řešit přípravu romských dětí na školní docházku. Cestu vidí třeba v letních táborech.

Tagy: