V Polsku explodovala při zneškodňování bomba z druhé světové, Tallboy ležel pod vodou

Výbuch v prostoru vodní cesty vedoucí do přístavu Štětín z polského Svinoústí (Swinoujscie). foto: AP

Výbuch bomby pod vodou

„Nikdo nebyl zraněn, protože všichni potápěči byli v bezpečné vzdálenosti od výbuchu,“ uvedl poručík Grzegorz Lewandowski, mluvčí 8. flotily pobřežní obrany, která likvidaci bomby z druhé světové války prováděla. Detonace nebyla původně v plánu jako forma zneškodnění. Tou bylo šetrnější, podzvukové spalování. Nálož ležela na dně Piastowského kanálu, který spojuje Baltské moře s řekou Odrou na hranicích Polska s Německem.

Experti polského námořnictva se pokoušeli obří bombu nazývanou Tallboy a vážící 5,5 tuny zneškodnit pod vodou pomocí vzdálené deflagrace, což znamená vyhoření výbušnin, ale tento proces se nepodařilo dokončit. „Proces deflagrace se změnil v detonaci,“ uvedl poručík Lewandowski pro státní zpravodajskou agenturu PAP.

„Nikdo na světě nikdy nezneutralizoval tak velký objekt stejným způsobem jako potápěči 8. flotily pobřežní obrany. Silná letecká bomba nás už neohrožuje,“ popsal polský web swinoujscie.naszemiasto.pl.

Obrovskou nevybuchlou bombu, používanou za války letadly britské RAF, našli pracovníci loni v září při prohlubování kanálu mezi Svinoústím a Štětínem. Terčem konkrétně tohoto Tallboye měl být německý křižník Lützow, který bombardéry v roce 1945 v těchto místech zasáhly. Jedna bomba ale musela minout cíl a pravděpodobně jí selhala roznětka.

Zneškodňovat začali potápěči už v pondělí a práce měly původně trvat až do pátku. Kvůli tomu se museli evakuovat i lidé z domů v okruhu  2,5 kilometru, což představovalo na 750 obyvatel.

„Dobré povětrnostní podmínky na kanálu Piast umožnily specialistům urychlit práci na neutralizaci Tallboye. Dno bylo vyrovnáno rychleji a horní povrch těla bomby byl odkryt. Poté do osy střely umístili zařízení, které umožnilo přípravu procesu deflagrace,“ popsal web. Ovšem bomba na tento způsob likvidace už nevyčkala a vybuchla.

Portál onet.pl následně také oznámil, že se nikomu nic nestalo a nejsou hlášeny ani materiální škody.

Tagy: