Valeš: Nad aliancí ANO s Fideszem visí spousta otazníků. V Bruselu ale mohou být velmi vlivní

Politolog Lukáš Valeš

Valeš o Patriotech pro Evropu

Nad novou politickou aliancí Patrioti pro Evropu, kterou spoluzaložilo české hnutí ANO, maďarská strana Fidesz a Svobodná strana Rakouska, se vznáší spousta otazníků. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. Pokud ale splní podmínky pro vstup do Evropského parlamentu, může být velmi vlivná.

Nová politická aliance Patrioti pro Evropu, jejíž založení v neděli oznámili společně Herbert Kickl, Andrej Babiš a Viktor Orbán na tiskové konferenci, má podle Valeše naději na úspěch, pokud přiláká do svých řad poslance ještě z dalších čtyř stran. „Aby mohla nová frakce v Evropském parlamentu vzniknout, potřebuje alespoň 23 poslanců z minimálně sedmi zemí. Zatím to vypadá, že o tuto frakci by mohl být zájem, ale ta jednání jsou natolik nepřehledná, že v současné chvíli toho opravdu moc nevíme,“ řekl Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš vytáhl do boje za suverenitu. Ve vlasteneckém manifestu nastínil vizi Evropy

Jako možný další člen se podle Valeše jeví německá AfD. Velkou neznámou je naopak SMER slovenského premiéra Roberta Fica. „SMER by logicky do této konstelace zapadal, ale Fico zatím stále uvažuje o frakci evropských socialistů,“ vysvětlil Valeš.

Přestože v současném Evropském parlamentu mají největší slovo tři velké frakce – Evropská lidová strana, Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů a Obnova Evropy – o řadě věcí se tam podle Valeše rozhoduje těsnou většinou. Díky tomu i menší frakce mohou nabýt značného vlivu.

„Například Ursula von der Leyenová byla zvolena opravdu těsnou většinou. To znamená, že čím více bude Evropská unie nestabilní, tím více bude na takovýchto menších nebo středně velkých frakcích záležet,“ dodal Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Orbánova eskorta měla ve Stuttgartu nehodu. Na místě zemřel policista, další se vážně zranil

Tagy:
Evropa Evropský parlament Brusel ANO 2011 Robert Fico Lukáš Valeš SMER - sociálna demokracia Fidesz - Maďarská občanská unie Herbert Kickl Patrioti pro Evropu