Válka o „drogu“. Rozvod nejbohatší Rusky se mění v gangsterku, nechybí mrtví ani zájem Kremlu

Dva mrtví a Ramzan Kadyrov. Takové je zatím skóre nejsledovanějšího rozvodu v Rusku a boje o miliardový majetek. Rodinný spor zakladatelky online tržiště Wildberries a nejbohatší ženy Ruska Taťjany Bakalčukové s manželem přerostl v gangsterku, kterou země Vladimira Putina dlouho nezažila.

Střelba u kanceláře ruského internetového prodejce Wildberries v centru Moskvy, k níž došlo minulou středu, vyvolala šok. U zaměstnanců, kteří byli kvůli bezpečnosti dočasně posláni na home office, a milionů Rusů. Zejména u ruských žen, jejichž nemalá část je bez zveličení na nákupech na Wildberries závislá.

ČTĚTE TAKÉ: Putinův režim se zhroutí, řekl disident propuštěný z gulagu. Vyzval k přípravě ruské demokracie

Ústřední postavou skandálu je ruská podnikatelka Taťjana Bakalčuková. Žena si vybudovala pověst Jeffa Bezose v sukni. Její firma Wildberries je něco jako ruský Amazon. A také něco jako heroin.

Bakalčuková zároveň platí za nejbohatší Rusku. Hodnota jejího majetku je odhadována na 4,1 miliardy dolarů (ještě před několika měsíci to bylo 7,4 miliardy dolarů). Dosáhla toho přitom jako self-made, na rozdíl od řady konkurentek v žebříčku Forbes. Kupříkladu druhá nejbohatší Ruska a dcera miliardáře Taťjana Litviněnková zbohatla díky vlastnictví akcí chemického holdingu Fosagro.

Přirovnání byznysu Bakalčukové k Amazonu je také na místě. V loňském roce obrat Wildberries přesáhl 2,5 bilionu rublů (610 miliard korun) a dostal se do top deseti světových internetových tržišť. Podle posledních údajů tam obchoduje více jak půl milionu prodejců.

Online tržiště Wildberries je místo, kde najdete všechno. Je to kapitalistická černá díra. Potřebujete holinky? Hřebíky? Čtyřicetimetrové potrubí? Anebo iPhone 16? Originální či padělané oblečení populárních značek? Vítejte na Wildberries.

Wildberries je zároveň droga pro miliony Rusů. Konzumní dopamin v mobilu. Z pohodlí domova si mohou objednat vše, co si usmyslí. A díky velice husté síti výdejních míst — v Moskvě a většině regionálních metropolí jsou takřka na každém kroku — si zboží vyzvednout v sousedním domě.

Význam online tržiště stouplo zejména po rozpoutání ruské války proti Ukrajině poté, co Rusko bylo odříznuto od Západu a ruští zákazníci začali mít problém i s nákupem na čínském Aliexpressu. A to je možná i klíčová věc, proč za Bakalčukovou stojí Kreml.

Rozvod jako řemen

„Teď fakticky válčíme,“ popsal situaci okolo Wildberries zkraje srpna v rozhovoru pro ruskou mutaci časopisu Forbes Vladislav Bakalčuk, manžel šéfky online tržiště. Na jeho slova došlo o měsíc a půl později.

V centru ruské metropole zazněly výstřely. Vladislav Bakalčuk chtěl se svou ochrankou, tvořenou mimo jiné lidmi z čečenského útvaru Achmat, proniknout do sídla Wildberries. Narazil na odpor. Spor, který přerostl v násilí, si vyžádal životy dvou obránců online tržiště, dalších sedm lidí, včetně policistů, bylo zraněno.

Vyšetřovací výbor, ruská obdoba FBI, Vladislava Bakalčuka krátce umístil do cely předběžného zadržení, poté však byl propuštěn. Podle jeho právníků však na něm visí obvinění z vraždy, pokusu o vraždu a útoku na ruku zákona.

Střelbou v byznys centru na dohled od Kremlu vyvrcholily manželské a obchodní problémy Bakalčukových. Alespoň prozatím.

K manželské krizi mezi Taťjanou a Vladislavem došlo letos na jaře. Souběžně v tu samou dobu, kdy se šéfka Wildberries rozhodla sloučit firmu s operátorem pouliční reklamy Russ.

Ačkoliv Vladislav vlastnil pouhé jedno procento akcií, podle informací, na které se odkazuje třeba ruský Forbes, byl tím, kdo fakticky řídil a určoval strategii Wildberries. Taťjana byla postavena do čela společnosti kvůli líbivému marketingovému příběhu o firmě, kterou vybudovala a vede prostá učitelka angličtiny.

„Nebylo to pro mě důležité (že mám jednoprocentní podíl). Společně jsme měli sto procent. To bylo pro mě důležité,“ posteskl si pro Forbes Bakalčuk.

Romantika a Putin

Sloučení Wildberries a Russ vyvolává řadu otázek nejen u zklamaného manžela, ale i u ruských expertů. Jde o firmy z různých segmentů a především různých váhových kategorií. Výnos reklamní firmy je desetinásobně nižší, než kterým se může pochlubit marketplace. V loňském roce si Wildberries přišel na 539 miliard rublů (131 miliard korun), Russ na necelých 28 miliard rublů (6,8 miliardy korun).

Bakalčuková přitom při sloučení byla ochotna obětovat nemalou část podílu v novém společném byznysu nazvaném RVB. Wildberries patří 65% podíl a společnosti vlastnící Russ 35% podíl. Generální ředitel RVB je výkonný ředitel Russu Robert Mirzojan, který má mít vazby na prokremelského oligarchu Sulejmana Kerimova.

Ruský magazín Forbes s odkazem na své zdroje nabízí dvě varianty, proč se Taťjana Bakalčuková rozhodla zchudnout a uzavřít nerovné partnerství. Podle první se Bakalčuková mohla obávat problémů s bezpečnostními orgány kvůli lednovému požáru obřího logistického centra nedaleko Petrohradu.

Vyšetřovací výbor tehdy zahájil stíhání vůči managementu Wildberries a provedl razii v moskevském sídle společnosti. Navíc sklad nebyl pojištěn. Zdroj Forbesu tvrdí, že představitelé Russu mohli pomoci vyřešit problém na nejvyšší úrovni výměnou za podíl ve Wildberries.

Druhá verze je romantičtější. Bakalčuková se údajně měla zamilovat do někoho, kdo je spojen s firmou Russ.

Vladislav Bakalčuk chtěl spojení Wildberries a Russu zabránit různými právními fígly. A jako trumf vytáhl na svou manželku Ramzana Kadyrova. Renomé čečenského diktátora dokáže v Rusku řešit většinu sporů. Už třeba jen strachem. A sázka na něho má i svou logiku. Bakalčuková se narodila v čečenské metropoli Grozném. Jenže ani Kadyrov nic nezmohl.

Spojení Wildberries a Russu podpořil sám Vladimir Putin. Potvrdil to tiskový mluvčí pána Kremlu Dmitrij Peskov. Podporu spojení vyjádřila i ruská vláda.

Důvodem mohou být ambice. V dopise od Bakalčukové a Mirzojana adresovaném Putinovi slibují, že spojení obou společností umožní vytvořit silného konkurenta „globálním společnostem jako Amazon, Alphabet, Alibaba a SoftBank“. Jednou z oblastí projektu bude vytvoření „největší digitální bankovní sítě a platebního systému pro platbu v rublech po celém světě, který bude obcházet systém SWIFT“. Přitom bude pokrývat více než 5,8 miliardy lidí. A jako perličku, spojení umožní ročně generovat 1,5 procenta HDP.

A to je přesně to, po čem Vladimir Putin a jeho sankcemi soužený režim touží.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry „ukrajinského Vietnamu“ a surové přestřelky v lese. Azov ukázal, jak drtí okupanty

Tagy:
rozvod Vladimir Putin Moskva střelba byznys Forbes Rusko Amazon.com Moskevský Kreml Ramzan Achmatovič Kadyrov ekonomika, obchod a finance Taťjana Bakalčuková Wildberries Vladislav Bakalčuk