Vandal poničil malbu dívky pod ukrajinskou vlajkou. Česko ve válce není, nechápe autor

Nástěnná malba s motivem holčičky schovávající se pod ukrajinskou vlajkou vznikla na domě v pražských Nuslích.

Dmitrij Proškin o poničení jeho malby

Nástěnnou malbu holčičky schovávající se pod ukrajinskou vlajkou v pražských Nuslích doplnil nový vzkaz. Někdo tam v úterý připsal černým fixem text: „A na český děti se vykašlete“. Autor malby prý takovou reakci rozhodně nečekal. Podle něj se jeho dílo českých dětí vůbec netýká.

„Malbou jsem chtěl podpořit ukrajinské obyvatele, kteří museli ze své rodné země prchnout anebo tam zůstali a jde jim o životy,“ vysvětlil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS výtvarník a autor nástěnné malby Dmitrij Proškin, který tvoří pod značkou Chemis. „Proto jsem takovou reakci rozhodně nečekal. V tomto případě totiž nejde o české děti,“ prohlásil streetartový umělec.

Nástěnná malba s motivem holčičky vznikla na domě v pražských Nuslích po dohodě s jejím majitelem. Holčička se smutným pohledem na ní sedí se skrčenými koleny a pod ukrajinskou vlajkou, kterou drží nad hlavou, skrývá slavné pohádkové postavičky. Reprezentují západoevropskou a americkou kulturu, protože kolem dívky posedávají Myšák Mickey, český Krtek, severský Mumínek, francouzský Obelix, polští Bolek a Lolek, pes Bitzer z britské pohádky Ovečka Shaun a německá včelka Mája.

„Malbu jsem nazval Dítě Ukrajiny. Reflektuje současný stav, současnou válku. Tímto výtvorem bych chtěl vzkázat všem ukrajinským rodinám, že víme, že bojují za nás,“ řekl Proškin.

Ke graffiti ho přivedla chemie

Že se na jeho díle objevil něčí vzkaz, prý nehraje žádnou roli. „Malba mluví sama za sebe. Určitě nešlo o žádnou nehodu. Ten, kdo nápis vytvořil, vyjadřuje nějaký názor, řekl bych však, že menšiny lidí. Bohužel tento názor není v kontextu s tím, co se děje. Česko není ve válce. Moje děti jsou zdravé a spí v klidu doma, zatímco ty ukrajinské jsou schované v bunkrech,“ vysvětlil umělec, který pochází z Kazachstánu.

Nejde přitom o první malbu, kterou Proškin v pražských ulicích vytvořil. Kolemjdoucí mohl upoutat jeho portrét Václava Havla na pražském Těšnově, který vznikl po prezidentově smrti v roce 2011. V roce 2018 při stém výročí Československa namaloval Proškin plačícího Tomáše Garrigua Masaryka. Rodák z Oralu tvoří také v zahraničí. Ke graffiti ho prý přivedlo kreslení při hodině chemie – odtud pseudonym Chemis.

Tagy: