Vrah výměnou za svobodu bojoval na Ukrajině. Hned po návratu domů vagnerovec ubodal stařenku

Ruské úřady vyšetřují řádění ozbrojence z žoldnéřské Vagnerovy skupiny, který se ke skupině přidal coby vězeň usilující o svobodu. Poté, co se vrátil z fronty do své rodné vsi, zde totiž podle všeho zavraždil seniorku a smrtí vyhrožoval i dalším vesničanům. Kromě toho obec obcházel se sekerou a ničil auta. O případu informují ruskojazyčná média.

Ruskojazyčná média v čele s portálem Meduza identifikovala násilníka jako Ivana Rosomachina. Ten se již v roce 2020 dostal do trestanecké kolonie poté, co ve vesnici zavraždil svoji sousedku za to, že se ho pokoušela odehnat od svého pozemku. Kromě toho byl také trestán kvůli loupeži. Odsedět si měl 14 let.

Místo toho se ovšem po čase dostal ven, byť ne hned na svobodu. Kvůli ztrátám na Ukrajině totiž vagnerovci ve velkém sháněli náhradníky přímo v trestaneckých koloniích. Vězňům nabízeli svobodu výměnou za to, že za ně budou bojovat na Ukrajině. Šéf žoldáků Jevgenij Prigožin sliboval propustku z vězení každému z trestanců, který vydrží na frontě po šest měsíců.

Samotn Rosomachin podle webu Theins.ru dostal v březnu z fronty dovolenou a mohl se vrátit do své rodné vesnice Novyj Burec, která se nachází v Kirovské oblasti. Zdá se však, že jej pobyt v trestanecké kolonii a na ukrajinské frontě nijak nenapravil.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová má trest pro Svobodu: Udělá si se mnou výlet za ukrajinskými vojáky. Dostal i důtku

Podle ruských médií totiž krátce po svém příjezdu zavraždil jednu z postarších žen ve vesnici. Její tělo se našlo asi týden po trestancově návratu. Ze smrti seniorky ho obvinili její syn, který tvrdil, že vagnerovec ji surově zbil a následně ubodal.

Místní uvedli, že z muže měli velký strach. „Rozřežu celou vaši rodinu,“ měl Rosomachin vyhrožovat svým sousedům v opilosti. Když se po vesnici potácel, v rukách měl podle svědků navíc mít vidle a sekeru.

Když do vesnice dorazili policisté, Rosomachin se sekerou v ruce demoloval auta, tak ho zadrželi za vandalismus. Jeho řádění zachytily i bezpečnostní kamery. Později se pak vagnerovec přiznal, že zmíněnou seniorku skutečně zavraždil. Úřady zatím neuvedly, jaký by zadržený vězeň-žoldák mohl dostat nový trest ve vězení, ale v zásadě to může být jedno. Úřady totiž slíbily, že Rosomachina odešlou zpět na frontu.

Popravy vězňů na denním pořádku

Prigožin trestance ve velkém měřítku nabíral, aby doplnil stavy svých žoldáků z Vagnerovy skupiny. Ta má totiž na Ukrajině delší dobu velké ztráty. Na Ukrajinu zamířily podle všeho stovky, možná až tisíce vězňů, kteří snili o tom, že za půl roku válčení dostanou milost.

Podle zahraničních analytiků jsou vězni využíváni v podstatě jako „kanónenfutr“ čili potrava pro děla Ukrajinců. Ruské velení je využívá bezohledným způsobem, neposlušné trestance pak důstojníci bez milosti popravují.

Tuto činnost vagnerovci dovedli ještě dál, když záběry z poprav zveřejnili do světa. Nejméně na dva ze zabitých vězňů použili kladivo. To později Prigožin dokonce poslal coby „dárek“ zákonodárcům do Evropského parlamentu.

Tagy:
smrt vražda vězení žoldáci Ukrajina Evropský parlament sekera kolonie Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin Kirovská oblast