Ruský vrtulník poslala k zemi obávaná nadzvuková střela Starstreak. Video oblétlo svět

Protiletadlová nadzvuková střela Starstreak

Protiletadlové střely, proti kterým není obrany. Ukrajinci začali naplno využívat obávanou britskou zbraň, se kterou účinně ničí ruskou vzdušnou techniku. Video ze sociálních sítích ukázalo, jak funguje nadzvuková střela Starstreak v praxi – během okamžiku poslala ruský vrtulník Mi-28N k zemi. Ukrajinci obdrželi od Velké Británie okolo 900 kusů tohoto účinného protiletadlového systému a střel.

Velká Británie již v polovině března oznámila, že pošle na Ukrajinu dodávku 900 velmi efektivních protileteckých střel Starstreak. Podle mnohých vojenských expertů jde o nejrychlejší zbraně typu země-vzduch na světě. Navíc jsou díky laserovému navádění velice přesné. Páteční video ze sociálních sítí nyní ukazuje, že se už obávané protiletadlové střely osvědčily také v praxi.

Na použití Starstreaku upozornil účet OsintTechnical, který spravuje soubor bezpečnostních analytiků a vojenských specialistů, a deník The Times. Krátké záběry ukazují ruský vrtulník Mi-28N, který se zřejmě nacházel v Luhanské oblasti poblíž frontové linie. Válečný stroj na videu klidně letěl, náhle ho však bleskovou rychlostí zasáhla britská protiletadlová střela. Vrtulník se posléze v ocasní části rozlomil a zřítil se k zemi. V posledních vteřinách videa lze vidět i kouř.

Právě téměř okamžitý zásah vrtulníku je podle expertů klíčovým rozdílem oproti příbuzným protiletadlovým střelám Stinger, které jsou o poznání pomalejší, i když rovněž efektivní. Starstreaky totiž trojnásobně přesahují rychlost zvuku. Obrana proti nim v současné praxi neexistuje.

Pro ukrajinské obránce jde o zásadní nástroj pro odrážení náletů, protože je efektivní vzdálenost Starstreaků mnohem větší než u Stingerů. Tříhrotové wolframové střely, které se vyrábí v Belfastu, by měly být účinné do vzdálenosti sedmi kilometrů.

Přestože odpalovací systém může obsluhovat a přenášet jediný voják, většinou se Starstreaky nasazují na korby vozidel. Britové mají zbraň ve svém arzenálu už od roku 1997, používají ji armády po celém světě. Starstreaky hlídaly i bezpečnost olympiády v Londýně, kdy byly připevněny i na střechy obytných domů.

Zamířit, vystřelit a odejít. Vrtulníky sundává i Stinger

Další zbraň, která v posledních týdnech zachraňuje ukrajinské armádě kůži, je zmíněná protiletadlová řízená střela Stinger. Ta se významně osvědčila proti ruským vrtulníkům i letounům v malých výškách. Do určité míry se používá stejně jako protitankový Javelin – stačí najít v hledáčku nepřítele, střelu odpálit z ramene a infračervený naváděcí systém si už najde uzamčený vzdušný cíl.

Jednou z největších výhod Stingeru oproti starším protiletadlovým systémům pěchoty je schopnost trefit rychle manévrující cíle, třeba během letu, stoupání či klesání. Ve dvou dobře vycvičených lidech jde o mimořádně účinnou zbraň také díky tomu, že celková doba pro znovunabití Stingeru, zaměření dalšího cíle a následného odpálení nepřesahuje 10 sekund.

Tím ale přednosti Stingeru nekončí. Efektivní vzdálenost vypálené střely činí štědré čtyři kilometry, zbraň navíc v několika obdobách disponuje i zaměřovačem, který dovoluje sledovat cíl za nepříznivých podmínek – v noci, za mlhy, přes kouř i uprostřed deště. Právě díky nočnímu vidění se Ukrajincům dařilo odrážet ruské vrtulníkové výsadky. Ani během špatné viditelnosti nepřesahuje čas pro sledování a uzamčení cíle šest sekund.

Tagy: