Vláda by měla pomoci všem, říká Stropnický. Sen všech socialistů, oponuje Vondra

Matěj Stropnický

Co Čech, to politik! (331)

Kromě uprchlické vlny z Ukrajiny zakouší Česko i zvyšování cen. Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický v souvislosti s tím vyzval vládu, aby více pomáhala českým domácnostem. Pomoc by podle něj měla být plošná. Europoslanec Alexandr Vondra z ODS to ale s ohledem na stav státního rozpočtu považuje za nesmysl.

Vláda ve středu rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima. Částky se od dubna zvýší o deset procent. V návaznosti na to stoupnou některé dávky a vzroste počet rodin, které na ně budou mít nárok. Kabinet tím reaguje na zvyšování cen.

„Vláda koná málo a dělá symbolické kroky. Odškrtne si tuto pomoc, kterou ve skutečnosti nepomůže nikomu,“ kritizoval to v pořadu Co Čech, to politik! Matěj Stropnický. Podle bývalého šéfa Zelených a později i poradce někdejší ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) by mělo být životní minimum zhruba dvakrát vyšší, aby se z něj dalo reálně vyžít.

Stropnický také vyzval vládu k tomu, aby přišla s plošnou pomocí. Ta je podle něj výhodná v tom, že je administrativně méně náročná a dotkla by se více lidí. Europoslanec Alexandr Vondra něco takového ovšem považuje za nereálné.

„Vím, že ceny plynu jsou dramatickým zásahem i do života vyšší střední třídy. Plošně ale pomáhat nemůžeme. Je to sen všech socialistů. Podívejte se na stav státního rozpočtu. Vláda na to prostě nemá peníze,“ myslí si Vondra.

Minima se ještě mohou zvýšit

Současné navýšení životního a existenčního minima podle Stropnického nepokryje ani inflaci. S tím místopředseda ODS Vondra také nesouhlasil. „Zvýšení životního minima a dalších příspěvků v zásadě přesně odpovídá zvýšení ve spotřebním koši. Pokud se inflace bude nadále prohlubovat, vláda může minimum ještě zvýšit. Teď není důvod to dělat,“ řekl Vondra.

Že zvýšení životního a existenčního minima nemusí být v tomto roce konečné, připustil i ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka.

Stropnickému se nelíbí ani způsob, jakým kabinet řeší uprchlickou krizi. „Vláda tady není od toho, aby řešila situaci majitelů ubytoven, ale má se zabývat uprchlíky a domácnostmi. Ty příliš nemotivovala. Tři tisíce na osobu mi přijde málo. Vyšší odměnou by řešila problém s uprchlíky a těmto domácnostem navíc by pomohla s nárůstem cen,“ řekl Stropnický. Podle Vondry je až 12 tisíc pro domácnost za měsíc velmi slušná odměna.

Lidé, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě zdarma ubytují uprchlíky, budou moci získat příspěvek 3000 korun na osobu na měsíc (tedy 100 korun na den). Na domácnost stát poskytne nejvýše 12 tisíc korun měsíčně. Stropnický považuje za směšné, že hotely či ubytovny dostanou za ubytování uprchlíka za den až 250 korun.

Tagy: