Vláda neobhajitelně selhala. Školy jsou kvůli sporům ministrů pod tlakem, tvrdí Baxa

Plaga a Vojtěch

Poslanec ODS Martin Baxa se tvrdě opřel do plánů z dílny ministerstva zdravotnictví na částečný návrat roušek do školní výuky. Ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že daleko lepší by bylo testování v krajích s nejhorší epidemickou situací. Baxa společně s poslancem za ANO Jiřím Maškem zkritizovali i spory mezi resorty školství a zdravotnictví.

Vláda ve středu zpřísnila některá opatření, jen na restrikcích pro školy se neshodla. Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce, aby v krajích s nejhorší epidemickou situací nosily děti starší 12 let roušku i při výuce ve třídě. Návrh ale vadí ministru školství Robertu Plagovi (za ANO), který prosazuje spíše testování.

„Dochází k neobhajitelnému selhání vlády směrem ke školám. Naší prioritou musí být, aby se školy tento rok nezavřely, nemůžeme si to znovu dovolit. Jenže proti pandemii jsou zatím nechráněné. Spory mezi ministry znamenají, že nejsou opatření a školy jsou vystaveny tlaku,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec ODS Martin Baxa.

Rozpor uvnitř vlády se nelíbí ani poslanci za hnutí ANO Jiřímu Maškovi. „Co se týče roušek, probíhá bouřlivá diskuse mezi ministry. Nevím, jestli je to dobře. O problému se ale má diskutovat. Z mého pohledu je návrh zdravotnictví diskutabilní. Souhlasil bych s tím v místech, kde je třída v karanténě. Roušky by pak měl zbytek školy, s čímž bych neměl problém,“ uvedl Mašek.

Respirátory poškodí kvalitu výuky

Podle Baxy jsou jen dvě cesty, jak čelit šíření covidu ve školách. První je plošné zavedení respirátorů. „To poškodí kvalitu výuky a situaci nevyřeší,“ pronesl poslanec ODS. Druhou cestou je prý částečné testování.

„Považuji za chybu, že došlo ke zrušení screeningového testování na přelomu října a listopadu. Bylo by řešením, aby v krajích s horší situací docházelo k omezenému testování. Školy po tom volají,“ prohlásil Baxa.

Je namístě znepříjemnit neočkovaným život

Za středu přibylo v Česku podruhé za sebou přes tři tisíce nově nakažených, roste také počet hospitalizovaných a zemřelých. „Jsme pořád ve stavu, který je zvládnutelný z hlediska poskytování veškeré zdravotní péče. Tady není třeba strašit. Infekce jsou u mladých neočkovaných,“ zhodnotil situaci Mašek.

Podobně mluvil v Novém dni na CNN prima NEWS také epidemiolog Roman Prymula. Epidemie podle něj bude ještě sílit, ale k vyčerpání kapacity českého zdravotnictví by dojít nemělo.

Vláda mimo jiné rozhodla o tom, že dospělí neočkovaní si budou muset od listopadu platit preventivní testy na COVID-19 sami. Z veřejného zdravotního pojištění se budou testy hradit pouze dětem a mladým do 18 let, lidem se zahájeným či dokončeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat.

„Jiné státy už zpoplatnění udělaly. Nikdy není pozdě. Musíme dát lidem vybrat. Vakcinace nebude nikdy povinná. Neočkovaným jen znepříjemní život tím, že se budou muset nechat testovat. To je namístě,“ zastal se vlády Mašek.

Baxa však oponoval. Podle něj přišlo zrušení proplácení testů v nejhorší možnou dobu, kdy pandemie opět sílí. „Víme, že lidé, kteří se za současné zhoršující se situace necítí dobře a chtějí se preventivně otestovat, tu možnost ztrácejí. Najednou jim postavíme hráz,“ zdůraznil.

Tagy: