Vlna studentů z Ruska je nové bezpečnostní riziko. Řeší to tajné služby, říká Gazdík

Česko má problém s ruskými a běloruskými studenty vysokých škol. „Musíme dbát na bezpečnost naší země. Vychovávat Vladimiru Putinovi IT odborníky a posílat mu zpátky budoucí hackery, je pro nás bezpečnostní riziko,“ prohlásil ministr školství Petr Gazdík (STAN). Podle něj řešení hledají i tajné služby.

„Bohužel máme problém i s ruskými a běloruskými studenty. A ten problém je možná ještě větší (než se zařazením ukrajinských dětí do výuky v ČR), protože musíme dbát na bezpečnost naší země. A třeba vychovávat Vladimiru Putinovi IT odborníky a posílat mu zpátky budoucí hackery, je pro nás bezpečnostní riziko. Takže v tuto chvíli hledají jak ústřední krizový štáb, tak tajné služby řešení, jak nastavit proces udělování víz studentům z Ruska nebo Běloruska. Nebude to v mnoha případech lehké,“ varoval ministr školství v rozhovoru pro iDNES.cz.

Gazdík uvedl, že celá řada ruských a běloruských studentů má schengenské vízum a „třeba teď se k nám hlásí. V pondělí jsem byl na Vysokém učení technickém v Brně, které má nyní tisíc žádostí ruských a běloruských studentů o studium. To je rozhodně nárůst“.

Integrace Ukrajinců do škol se daří

Ukrajinské děti se postupně zapojují do české výuky. Hlavní nápor ale školy čeká v září. „Ze 140 tisíc ukrajinských dětí mezi třemi až osmnácti lety, které jsou zaregistrovány v České republice, je přes 23 tisíc v běžných třídách základních škol a další desítky tisíc jsou v adaptačních skupinách. Nižší kapacity jsou ve školkách, ale i tam je umístěno přes tři tisíce dětí,“ řekl Gazdík.

Integraci podle ministra školství zatím skvěle zvládají i vysoké školy. „My jsme hned asi pátý den války uvolnili 150 milionů korun na integraci ukrajinských studentů vysokých škol a jsme připraveni tu částku navýšit, kdykoli bude potřeba. Vysoké školy přišly samy s mnoha aktivitami a řešeními,“ vyzdvihl Gazdík.

Česko udělilo Ukrajincům prchajícím před válkou už téměř 294 tisíc speciálních víz. „Dnes přichází úplně jiná část uprchlíků. Nejsou to ti, kteří měli v České republice nějaké vazby. Jde o lidi, kteří zažili válku, jsou v zoufalém stavu. Když dorazí do Prahy, nechají se přesvědčit, že pokud chtějí ubytování, práci a děti ve škole nebo ve školce, ať přesídlí do Olomouckého, Jihočeského nebo Plzeňského kraje. To se zatím poměrně daří. To, že někde lokálně mohou vzniknout problémy, se s takovým náporem bohužel vyloučit nedá,“ řekl v pátek ve vysílání CNN Prima NEWS Gazdík.

Tagy: