Nové detaily o obřím výbuchu bytovky: Matúš se měl odpálit, Rastislav zachránil pět rodin

Sobotní výbuch bytového domu v obci Bílý Kostel v okrese Trnava, který připravil o život jednačtyřicetiletého Matúše a další tři lidi zranil, má svého hrdinu. Je jím třiačtyřicetiletý Rastislav z vedlejšího vchodu, který po ohlušující ráně seběhl do centrální rozvodny vypnout plyn. Informoval o tom slovenský deník Nový Čas.

„Když usnul náš čtyřletý syn, sedli jsme si s manželkou a dcerou v klidu k televizi. Potom se ale ozval výbuch. Všechno se otřáslo, a když jsem vyšel ven, všude ležely trosky,“ popsal Rastislav okamžiky po explozi deníku Nový Čas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie na Znojemsku. Rodinným domem otřásl výbuch, hasiči vyprostili jednoho mrtvého

„Okamžitě jsem zalarmoval rodinu a utíkal zavřít hlavní přívod plynu. Sice jsem tehdy netušil příčinu, šlo o intuici,“ upřesnil situaci Rastislav, který svým pohotovým jednáním nejspíše zachránil život pěti rodinám z obytného bloku.

„Příčiny a okolnosti výbuchu a to, zda šlo o úmyslné jednání, jsou předmětem vyšetřování,“ uvedla policejní mluvčí Zlatica Antalová s tím, že na předčasné závěry je stále brzy. Podle sousedů je na vině sebevražedný pokus jednačtyřicetiletého Matúše, kterého krátce před událostí opustila partnerka. „Když ho hasiči tahali z bytu, seděl v tureckém sedu. Byl celý ohořelý. Venku zemřel,“ popsali sousedé.

Nejhůře dopadl člověk, který se procházel pod okny bytovky. „Pacient byl hospitalizován na Klinice úrazové chirurgie a ortopedie FN Trnava. Utrpěl poranění hlavy a končetin. Momentálně je při vědomí a stabilizován,“ potvrdil Novému Času mluvčí trnavské nemocnice Matej Martovič.

Starostka obce Iveta Paulová v televizi Markíza sdělila, že jednu část bytového domu s největší pravděpodobností čeká demolice, u druhé snad postačí rekonstrukce. V současné době není obyvatelná. Obec také zřídila transparentní účet, na který lidé mohou zasílat poškozeným rodinám finanční příspěvek. „Jedná se o mladé rodiny s malými dětmi. Pomoc nabízejí nejen naši občané, ale i okolní obce,“ uzavřela Paulová.

Výbuch plynu na Potocnej. Prosim sledujte nás FB, v prípade pomoci Vás budem informovať. Zatiaľ je všetko v rukách...

Posted by Biely Kostol on Saturday, May 13, 2023

Tagy: