Vypnuté semafory a kempingový vařič v kuchyni. Ukrajinci se učí žít v blackoutu

Kyjev postihl výpadek elektrického proudu.

Zkáza ukrajinského města Vovčansk

Po letech ruské systematické devastace elektrické sítě začíná na Ukrajinu dopadat nedostatek proudu. Do tmy se v týdnu zahalila i velká část hlavního města Kyjev. Při výpadcích nefungují ani semafory. List Washington Post napsal, jak se lidé snaží na složitou situaci adaptovat.

Téměř dva a půl roku se Ukrajina brání ruským útokům na energetickou infrastrukturu. Jenže intenzita bombardování a dronových útoků už přivádí zemi na pokraj kolapsu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdevastovaná Ukrajina: Válka poškodila či zničila přes 210 tisíc budov, trpí kostely i školy

Přestát první dvě zimy se Ukrajincům podařilo hlavně proto, že se ruská armáda soustředila primárně na rozbití elektrické sítě. Poškozená vedení ale ukrajinští technici zvládli vždy rychle opravit.

V posledních měsících ale Rusko v drtivé míře útočí na elektrárny. Prakticky žádná výrobna energie nezůstala bez poškození. S každým dalším dnem je situace tíživější. Společnost DTEK, která dodává asi 20 procent ukrajinské elektřiny, už na začátku května upozornila, že 80 procent jejich výrobních kapacit nepřítel poškodil nebo zničil.

Státní energetická společnost Ukrenergo před pár týdny oznámila, že bude muset začít omezovat spotřebu elektrického proudu v určitou denní hodinu.

„Máme katastrofální nedostatek elektřiny pro naše potřeby,“ napsal ve středu na Facebooku Serhij Kovalenko, generální ředitel ukrajinského soukromého distributora elektřiny. Upozornil na to list Washington Post.

Jak žít ve tmě?

Opakované výpadky proudu postihly Ukrajinu včetně Kyjeva i v posledním týdnu. V noci se do tmy zahalila podstatná část hlavního města. Nesvítí lampy, neblikají semafory, za okny restaurací nesvítí světla. Podniky musejí zavírat dříve a učí se přežívat bez elektrického proudu.

Občas se stane, že v některém domě světla zůstanou svítit, ale u sousedů vypadne proud. Štěstí totiž mají lidé, kteří jsou napojeni na stejné elektrické vedení jako třeba železniční úřad nebo nemocnice.

Osmnáctiletá Alina Laptijová, pracovnice kavárny, která žije ve čtvrti mimo centrum Kyjeva, uvedla, že když vypadl proud, použila se svým přítelem plynový kempingový vařič.

Žena se také svěřila, že se snaží odtáčet do zásoby i vodu. „Máme ji ve vaně, v lahvích, všude,“ prozradila.

Ukrajina kvůli vlastní omezené produkci elektřiny posiluje dodávky ze zahraničí, primárně ze sousedních států – Polska, Rumunska, Moldavska nebo Maďarska. Vláda už připravuje občany na dlouhodobé výpadky a éru mimořádné energetické šetrnosti, informovala o tom agentura Reuters.

„Důsledky ruských útoků na energetiku jsou dlouhodobé, takže úspory energie budou v nadcházejících letech součástí našeho každodenního života,“ řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal na středečním zasedání vlády.

Uvedl, že Ukrajina přišla o „více než devět gigawattů výrobní kapacity“, což je téměř polovina ukrajinské válečné výroby energie.

VIDEO: Podívejte se, jak se o válce na Ukrajině vyjadřovali lídři stran kandidujících do europarlamentu

Tagy: