Vyrazí Češi bojovat za Ukrajinu? Fiala je zdrženlivý, karty v ruce drží Zeman

Ukrajinští vojáci míří na frontu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj shání pomoc, kde může. Mimo jiné volá i po dobrovolnících z jiných zemí. Pokud chtějí bojovat proti Rusům, mají podle něj vyrazit na Ukrajinu. Problém v řadě států ovšem je, že pokud by tak lidé učinili, mohou se dopustit velezrady proti své zemi. Mezi ně se ale již nepočítají Dánsko a Lotyšsko, které to svým občanům umožnily. Přidá se k nim i Česká republika?

V cestě však cizincům, kteří skutečně projeví touhu bojovat za Ukrajinu, stojí většinou zákony jejich země. Účast ve válce v uniformě jiného státu je totiž například v Česku trestným činem, za který hrozí až 10 let odnětí svobody.

Podle českého branného zákona tu ovšem možnost je. „Občan smí vstoupit do ozbrojených sil jiných států pouze se souhlasem prezidenta republiky na základě své žádosti, nestanoví-li tento zákon jinak,“ stojí v něm.

Karty tak drží v ruce prezident Miloš Zeman. A ten tuto možnost připouští. „V souvislosti s otázkou účasti českých státních příslušníků na obraně Ukrajiny si pan prezident vyžádá stanoviska zainteresovaných ministerstev (obrany, vnitra a zahraničí) a o věci bude hovořit ve čtvrtek v Lánech s předsedou vlády Petrem Fialou,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Sám premiér se k možnosti nestaví vyloženě odmítavě. „Je to nesmírně složité téma, a to politicky, ekonomicky, ústavně i právně. Je to možné individuálně, ale bylo by nezodpovědné, kdybych se vyjádřil ke kolektivní účasti. Prezident kvituje, aby to v individuálních případech bylo možné. V masivnější podobě jsme se s tím zatím nesetkali. Zapojení se například do irské armády je něco jiného, než kdyby šli lidé rovnou bojovat do války. Vláda se s tím musí vypořádat nějakou vnitřní debatou,“ uvedl premiér.

Fiala ale zároveň aktuálně prosí všechny, kteří chtějí pomoci Ukrajině, aby tak v současné době udělali prostřednictvím humanitární pomoci. Zdůraznil, že pokud chce jet někdo bojovat přímo do války, musí překonat různé překážky – potřebuje například výcvik.

Lotyšsko a Dánsko souhlasí

Zelenskyj před pár dny volal do světa o dobrovolnickou pomoc. Vyzval cizince, kteří chtějí bránit Ukrajinu, aby vyrazili do jeho země a chopili se zbraní proti ruským vojákům. „Bude to klíčový důkaz vaší podpory,“ prohlásil v neděli Zelenskyj s tím, že Ukrajina vytvoří speciální divizi.

Podobně cizince vyzývá i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Cizinci ochotní bránit Ukrajinu a světový řád v rámci Mezinárodní legie územní obrany Ukrajiny, zvu vás, abyste se obrátili na zahraniční diplomatické mise Ukrajiny ve vašich zemích. Společně jsme porazili Hitlera a porazíme i Putina,“ napsal na Twitter.

Svým občanům už to povolila dvojice států – Dánsko a Lotyšsko. Jejich vlády oznámily, že nebudou svým občanům bránit, aby se vydali na Ukrajinu. „Našim občanům, kteří chtějí podpořit Ukrajinu a dobrovolně sloužit k obraně ukrajinské nezávislosti a naší společné bezpečnosti, to musí být umožněno,“ oznámil šéf lotyšského parlamentního obranného výboru Juris Rancanis.

V neděli pak souhlas udělila i dánská vláda. „Je to volba, kterou si může kdokoliv vybrat. Platí to pro všechny Ukrajince, kteří zde žijí, ale i pro ty, kteří si myslí, že mohou v konfliktu něčemu přispět,“ řekla k výjimce dánská premiérka Mette Fredericksenová.

Tagy: