Výrobci elektřiny spolupracují na zastropování cen, řekl Fiala. Varoval před následky drahoty

Petr Fiala

Prezident svazu a obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza varoval před propouštěním ve firmách

Producenti elektřiny v Česku si dle premiéra Petra Fialy (ODS) uvědomují, že současná situace může mít dalekosáhlé negativní dopady na ekonomiku, a spolupracují na přípravě modelu zastropování cen. Předseda vlády to konstatoval po jednání s největšími výrobci elektřiny v Česku, jež se uskutečnila ve středu v prostorách Úřadu vlády ČR.

„Mluvili jsme také o návrzích výrobců, jak státu kompenzovat případnou pomoc s finančními zárukami, které potřebují pro své obchodování,“ doplnil k jednání Fiala.

Vedle toho se vláda rozhodla přistoupit k řešení situace také na celoevropské úrovni, a proto na pátek svolala do Bruselu mimořádnou evropskou radu pro energetiku. „V pátek uvidíme, k čemu se nám podaří dospět. Následovat bude potom představení národního řešení, které bude to evropské doplňovat nebo nahrazovat,“ uvedl premiér.

S předními představiteli dalších zemí přitom Fiala průběžně jedná již nyní. „Zjišťuji stále větší podporu pro dosažení evropského řešení, která tady ještě před měsícem nebyla. Situace v Evropě se výrazně posunuje i díky našim aktivitám,“ řekl. Cíl je dle něj jednoznačný – aby občané i firmy měli dostatek energie za přijatelné ceny.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) již v úterý uvedl, že Evropská rada bude řešit dva návrhy. Jeden počítá s oddělením ceny plynu od ceny závěrné elektrárny, která určuje ceny elektřiny. Druhý návrh chce stanovit maximální ceny všech jiných výrob elektřiny kromě plynové.

Kritikou nešetří opozice ani firmy

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) se domnívá, že se jeho nástupce Síkela na řešení cen energií formou zastropování „vykašlal, do konce srpna to neřešil a nyní se narychlo lepí, jak z toho ven“. To dle něj není jen další průšvih ministra za STAN, ale i premiéra, jenž to toleruje.

Vedle toho předseda SPD Tomio Okamura vidí problém mimo jiné v tom, že společnost ČEZ obchoduje s elektřinou na lipské burze. „Jsme v elektřině soběstační, ale kvůli Fialovi vyvážíme elektřinu na lipskou unijní burzu. Pak ji kupujeme zpět mnohonásobně zdraženou. Ať se na unijní burzu prodávají jen přebytky,“ navrhoval Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS.

Komplikace v dosavadním postupu vlády spatřuje rovněž prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, jenž ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že komunikace ze strany ministerstva průmyslu a obchodu poslední týdny narážela na problém, kdy lidé na ministerstvu dávali na stůl různé varianty pomoci, ale do poslední chvíle neměli zadání vlády, kolik peněz je k dispozici.

Pokud by však k zastropování cen energií došlo, promítlo by se to dle Prouzy i do cen potravin. „Například pro pekárny je plyn nejdražší položkou. Když půjde cena plynu dolů, klesnou ceny v celé zemědělské výrobě,“ řekl Prouza s tím, že ke zlevnění by došlo v řádu několika týdnů.

Tagy: