Výsměch, hlavně, že vyberou národního ptáka. Vláda čelí kritice kvůli svému programu

Petr Fiala

Programové prohlášení nové vlády je podle někoho výsměchem a ambiciózním až nesplnitelným plánem, někdo naopak považuje určité části více než padesátistránkového dokumentu za podařené dílo. Na sociálních sítích je pak hitem ponechání podpory celostátní kampani, která vybírá českého národního ptáka.

Redakce CNN Prima NEWS má dokument k dispozici již od čtvrtka a na jeho obsah se můžete podívat zde.

Jedním z prvních kritiků byl šéf hnutí Přísaha, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a expolicista Robert Šlachta. Logicky ho nejvíce zajímala oblast vnitřních záležitostí.

„Jedna jediná zmínka o policii v celém programovém prohlášení vlády? Výsměch. Buď Rakušan neví o policii nic, nebo nám nechce říct, co s ní plánuje. Žádné konkrétní řešení korupce ani nelegální migrace a zaměstnávání cizinců na našem území,“ opřel se do vlády a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Co se týče korupce, vláda o ní píše zejména v oblasti digitalizace.

Dále chce také v sekci spravedlnosti a práva schválit „další zákony k posílení transparentnosti veřejné správy a prevenci a postihu korupce. Přijmeme za tímto účelem i jiná opatření, zejména zavedeme jednotnou veřejnou evidenci dotací a provážeme údaje tam spravované s evidencí skutečných majitelů tak, aby informace o příjemcích veřejných prostředků včetně jejich skutečných majitelů, byly veřejnosti volně dostupné v přehledné podobě umožňující dálkový přístup.“

Havlíček: Mnoho možností, ale chybí odpovědi

V dokumentu se v pořadu K věci vyjádřil i bývalý ministr dopravy a průmyslu a obchodu a současný poslanec Karel Havlíček (ANO). „Obecně mi vadí prezentace vlády, která je velmi obecná. Že stát musí být moderní a chytrý, se mi zdá obecné. Měli by vědět, jak cíl realizovat, a být konkrétní. Ale abych byl pozitivní, v oblasti dopravy nemám zásadní výtky. Většinu jsme připravili my, to bych kritizoval sám sebe,“ uvedl ironicky.

Oproti koaliční smlouvě z podzimu přidal kabinet Petra Fialy (ODS) i část o covidu. „Samozřejmě, že se máme naučit žít s covidem, nebo jako nežít s ním? Je to akademicky dobře pojato, ale není to vysvětleno. Budeme očkovat povinně? Nebo budeme žít v tvrdých opatřeních? Je tu mnoho možností, ale od vlády chybí odpovědi,“ kritizoval Havlíček.

Sekci školství pak okomentoval ve vysílání CNN Prima NEWS předseda školských odborů František Dobšík. „Určitě chceme vést jednání o zvýšení tarifní části platů pro pedagogy. Podle našich propočtů dvě procenta neumožní garanci 130 procent průměrné mzdy. Státní rozpočet se rekonstruuje a počítám, že si s panem ministrem ještě vyjasníme čísla,“ uvedl.

Dobšíka těší, že resort pod vedením Petra Gazdíka (STAN) myslí na podporu nových učitelů, kteří nastupují do profese po absolvování pedagogických škol. „Chybí nám naopak podpora nepedagogických pracovníků, ale o tom je také možno vést debatu. Škola je celek a je potřeba myslet i na ně,“ podotkl.

Prouza chválí průmysl i evropské záležitosti

Velmi přívětivý byl k prohlášení prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Jsem rád, že je evropská část vládního programu napsána moderně a efektivně. Klíčovým poselstvím podle mne je ‚vrátíme Česku pověst spolehlivého a respektovaného partnera‘,“ uvedl na adresu ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN).

Část z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, které má pod palcem Jozef Síkela (za STAN), se Prouzovi také zamlouvá. „Velmi oceňujeme jasný závazek ke snižování administrativní zátěže, protože to ulehčí život všem podnikatelům, zejména těm nejmenším,“ napsal na Twitteru v jednom z mnoha bodů. Svaz průmyslu a obchodu pak vítá cíl povznést Česko mezi nejvyspělejší země světa. Prohlášení má ale i problematické části, uvedl svaz.

Lidi pak zajímalo, jestli v prohlášení zůstala pasáž o výběru národního ptáka. Nakonec ano a uživatelé sociálních sítí hned píší, že bez toho by prohlášení nemělo smysl. „Kam se hrabe covid nebo rozpočet, budu hlasovat pro straku nebo vránu,“ píší na Facebooku.

Komplexně pak dokument shrnul ve vysílání CNN Prima NEWS Politolog Jan Kubáček. „Je tam celá řada sympatických věcí, ale opatření jsou při zemi, mnohdy se jen vylepšují od minulých vláda. Není to dramatická politická revoluce, jak nám bylo v závěru roku slibováno a volební kampaně. Logicky, tuhle vládu doběhla realita, řada opatření se bude přijímat ve druhých dvou letech, až na něj budou peníze,“ prohlásil.

Velkou neznámou je pro Kubáčka armáda. „Budeme navyšovat výdaje na obranu země v souladu s našimi aliančními závazky tak, aby dosáhly úrovně 2 procent HDP už v rozpočtu na rok 2025. Budeme prosazovat legislativní zakotvení této úrovně obranných výdajů jako minimální hranice,“ píše vláda.

Ambiciózní, ale možná nesplnitelné

Podle politologa je to v momentě, kdy vládní koalice nechce zvyšovat daně, hodno kouzelného proutku. „Zvláště v situaci, kdy vláda mluví v investicích do vzdělání, kde se ale také škrtalo,“ podotkl.  V dokumentu je ale prý mnoho proveditelných věcí, zejména ke komfortu k občanům – registry, dohledatelnost, transparentnost.

„Pokud někdo čekal jiné a razantnější priority, že se stát dramaticky promění a posune nás mezi země jako Jižní Korea nebo Švýcarsko, tak text asi odložil a řekl, že se nic tak dramatického neděje. Bude to o odvaze, úspěšnost podle mě určíme na schopnosti jednotlivých ministrů. Pelmel mnohých příslibů je na jednoho premiéra a 18hlavý kabinet ambiciózní a v mnoha ohledech pochybuji o splnitelnosti,“ obává se Kubáček.

Vláda loví příliš zajíců najednou

Ekonom Lukáš Kovanda hodnotí, že prohlášení v oblasti týkající se veřejných financí obsahuje řadu spíše obecnějších formulací. Zůstává otázkou, zda si vláda na splnění některých cílů vyhradí celé funkční období čtyř let, nebo bude postupovat ambiciózněji, tedy rychleji. „Každopádně důraz na ozdravení veřejných financí je patrný a je zřejmé, že konsolidace veřejných financí představuje vládní prioritu,“ konstatoval Kovanda.

Vláda je prý obecnější také ve věci takzvané daňové brzdy, protože zatím ani rámcově není stanovena či jakkoli naznačena její úroveň. „Bude-li daňová brzda ustavena příliš velkoryse, tedy na příliš nízké úrovni, ztíží splnění maastrichtských kritérií. Vláda by se v takovém případě nakonec mohla v oblasti veřejných financí ocitnout v poloze ‚myslivce, který loví příliš zajíců najednou, takže nemusí chytnout žádného‘,“ varoval Kovanda.

Tagy: