Vztek Ukrajince Zinčenka ze City na bývalé kamarády: Mlčíte a tím schvalujete genocidu

Hned v první den války přál Vladimiru Putinovi tu nejbolestivější smrt. Vztek z ukrajinského fotbalisty Olexandra Zinčenka nevyprchal ani po takřka dvou měsících od začátku ruské invaze. „Nenávidím lidi v Rusku, kteří se snaží přesvědčit ostatní, že je to propaganda. Je to trapné. Jak to mohou říci?“ táže se mladý obránce.

„Už je to více než sedm týdnů a je vidět, jak někteří lidé začínají zapomínat, začínají si zvykat na brutalitu v mé zemi. Ne, ne a ne. Lidé hladoví, umírají, neustále jsou nacházena mrtvá těla, tak jak může být někdo v pohodě?“ ptá se Zinčenko v rozhovoru pro The Guardian. „Nenávidím lidi, kteří napadli naši zemi každým dnem víc a víc. Nepřestanu o tom mluvit, protože celý svět musí znát pravdu.“

Kontrolovaný vztek, občas utrápené výrazy. Tak popisuje Guardian hodinu, kterou s obráncem Citizens strávil. Frustraci dává Zinčenko najevo z mnoha důvodů. Jednou z věcí, kterou nemůže vstřebat, je to, jak k válce na Ukrajině přistupují jeho bývalí parťáci z ruského klubu Ufa, kam zamířil jako čerstvě 18letý hráč v roce 2015 z mládeže Šachtaru Doněck.

Zatímco před 24. únorem, kdy začala ruská invaze, si s někdejšími spoluhráči rád popovídal, teď už to neplatí. Ne, že by z přesvědčení ukončil veškeré kontakty s Ruskem, vadila mu reakce. „Měl jsem tam úzký okruh přátel, ale teď se to zmenšilo prakticky na nic. Jsem opravdu zklamaný. Kluci, které znám, mi zavolali, jakmile došlo k invazi, a napsali mi: ‚Je mi to tak líto, Olexi, ale nemůžeme nic dělat.‘ Samozřejmě, že můžete. Pokud budete zticha, znamená to, že podporujete to, co se právě teď děje na Ukrajině. Nevidím důvod, proč by nemohli něco říct.“

Chtějí zabít naše civilisty a vzít jim vše, co mají

Zinčenko podotkl, že se možná mohou bát při pohledu na zatýkané odvážně protestující Rusy. Ale to považuje aktuálně 25letý rodák z malého městečka Radomyšľ za nesmysl. Nevěří, že veřejně známé osobnosti by mohly za příspěvek na sociálních sítích skončit ve vězení.

„Věříte snad, že kdyby všichni na Instagramu něco zveřejnili a řekli třeba ‚jsme proti válce, musíme ji zastavit‘, byli by všichni zatčeni? Samozřejmě, že ne. A proto je obrovská škoda, že neříkají nic,“ lituje fotbalista, který se z Ufy do Manchesteru City stěhoval v létě 2016.

Popsal rovněž, že soustředit se na fotbal není za daného kontextu lehké, v prvních dnech války to prý bylo „takřka nemožné“. Pomáhá mu ale podpora týmu, spoluhráči nebo trenér Pep Guardiola se ho snaží každý den povzbuzovat, vyptávají se na novinky z Ukrajiny a Zinčenko tak ví, že jim není osud jeho rodné země lhostejný.

Sám nekroutí hlavou pouze nad informacemi, které se dozvídá prostřednictvím médií, pochopitelně má v napadeném státě stále mnoho členů rodiny a přátel. „Jeho“ Radomyšl zatím unikla nejhorším útokům, ale ani tak Zinčenko nemluví o tom, že by se místo, které bylo jeho domovem 11 let, nacházelo v bezpečí. „Bylo mi řečeno, že ruští vojáci se snaží projít Radomyšlí a skrývají se v lese. Chtějí najít civilisty, zabít je a vzít jim vše, co mají,“ uvedl.

Musí za to převzít zodpovědnost

To nejhorší už potkalo město Buča ležící západně od Kyjeva, které se stalo epicentrem barbarství ruské armády. „Šok pro celý svět. Staly se tam hrozné a děsivé věci. Zabíjeli naše civilisty. Zabili naše děti. Znásilňovali naše ženy a dívky. Zabíjeli naše psy a dokonce je jedli. Nedokážu ani popsat, co k nim (Rusům) cítím,“ prohlásil fotbalista.

Hned poté přidal, že Rusy zapojené do invaze nenávidí. „A nenávidím lidi v Rusku, kteří se snaží přesvědčit ostatní, že záběry z míst jsou ukrajinskou propagandou. Je to trapné. Jak to mohou říci? Lidé mi posílají skutečné obrázky, skutečná fakta. Těla našich mrtvých civilistů ležela dva týdny na zemi. Musí za to převzít odpovědnost.“

Zinčenko nechápe, že navzdory veškeré ruské propagandě značně upravující obraz o tom, co se na Ukrajině děje, mají kroky vojsk Vladimira Putina mezi obyvateli stále obrovskou podporu. „Je to genocida, pokoušejí se vymazat nejen ukrajinský stát, ale i myšlenku být Ukrajincem. Skutečnost, že tolik Rusů přehlíží Putinovy činy, je přinejlepším nesnesitelná,“ pokračovala opora ukrajinské reprezentace.

A co by si přála od představitelů mimo Rusko? „Všechny země musí přestat odebírat ruský plyn a ropu. Když je kupují, investují tím do ruské války a do všeho násilí. Je důležité izolovat Rusko od všeho. Jednoho dne se to může stát vaší zemi, nikdy nevíte,“ vzkázal na závěr Zinčenko.

Tagy: