Mizerná Lada za padlého syna na Ukrajině. Reportáž ruské televize vyvolala ostrou kritiku

Rodiče padlého ruského vojáka si za jednorázový příspěvek z Moskvy koupili vůz značky Lada.

Nové auto jako kompenzace za mrtvého syna. To je realita současného Ruska. Reportáž, kterou odvysílala tamní televize, líčí příběh rodičů, kteří ve válce ztratili svého potomka. Za jednorázový příspěvek z Moskvy si koupili vůz značky Lada na jeho počest. Jejich první cesta vedla na hřbitov.

„Stejně jako jeho dědeček a pradědeček, také on bojoval proti fašismu. Na počest našeho syna jsme si koupili pěkné nové auto,“ popisují rodiče v reportáži.

Vůz si koupili za příspěvek, kterému se přezdívá „peníze na rakev“. Oficiálně jde o příspěvek rodinám padlých vojáků. Otec zesnulého Alexeje Malova říká, že jeho syn si přál mít bílé auto, přesně jako to, které s manželkou pořídil. První cesta novou Ladou vedla na hřbitov, kde ruský voják leží.

Kolik přesně nová Lada stála, v reportáži uvedeno není. V závislosti na daném modelu ale rodiče nejspíše zaplatili maximálně 700 tisíc rublů (v přepočtu necelých 300 tisíc korun).

Bratr stále bojuje na Ukrajině

O smrti Sergeje Malova informoval začátkem března gubernátor Saratovské oblasti Valerij Radajev. Podle zpravodajského serveru Fourth Estate sloužil Malov devět let jako smluvní voják v 56. gardovém výsadkovém pluku ve Volgogradské oblasti. Jeho starší bratr v současné době bojuje na Ukrajině v rámci stejné jednotky.

Web Meduza.io píše, že podle ruských zákonů mají příbuzní zemřelých vojáků nárok na jednorázovou výplatu a pojistné plnění v hodnotě 7,4 milionu rublů (více než tři miliony korun). Regionální vlády rovněž vydávají rodinám samostatné platby v rozmezí od jednoho do tří milionů rublů, tedy až 413 tisíc korun. V Saratovské oblasti, kde Malovova rodina žije, dostávají rodiny ale nejnižší možné odškodnění.

Reportáž vyvolala především na sociálních sítích kontroverze. „To nevymyslíte. Ruská státní televize odvysílala reportáž o nečekaných ,výhodách‘ toho, když vám syna zabijí na Ukrajině. Za kompenzace od státu si můžete koupit Ladu!“ napsal na Twitter reportér BBC Francis Scarr. „Důkaz, že neexistuje žádné dno,“ přisadila si analytička CNN Bianna Golodrygaová.

„Někdo říká, že Rusové umírají nadarmo, ale to není pravda. Tenhle otec přišel o syna v té stupidní ruské válce na Ukrajině, ale za kompenzaci si koupil mizernou Ladu. Win win situace, všechno to stojí za to,“ komentoval ironicky reportáž uživatel Twitteru Ioannis. „To je naprosto šílené, cynické a temné i na standardy ruské propagandy,“ přidal se Bakhti. „Zemřete dnes, koupíte zítra!“ poznamenal uživatel s přezdívkou Merjael.

Rusko ztratilo desetitisíce vojáků

Rusko podle šéfa britské armády Tonyho Radakina od začátku války na Ukrajině ztratilo asi 50 tisíc vojáků, kteří padli nebo utrpěli zranění. Radakin také řekl, že ruské pozemní síly přišly o třetinu své bojeschopnosti a že zničeno bylo na 1 700 ruských tanků a skoro čtyři tisíce ozbrojených bojových vozidel.

Ruskojazyčná verze BBC připomíná, že ruské ministerstvo obrany o lidských ztrátách naposledy informovalo 25. března, tedy měsíc po začátku invaze, kdy uvedlo, že zemřelo 1 351 jeho vojáků. Začátkem července se BBC na základě informací z veřejně dostupných zdrojů podařilo potvrdit informace o 4 515 ruských padlých vojácích a důstojnících.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová tento týden řekla, že Kyjev až do konce válečného stavu nebude informace o obětech zveřejňovat, protože „přítel je nemá znát“.

Tagy: