Záběry silných explozí: Ruský obrněnec najel na minu. Vybuchl i vůz, který ho chtěl objet

Následky bojů u Charkova, 10. května 2022

Válka na Ukrajině (17.5.2022 9:00)

Ruskou ofenzivu na Donbasu výrazně zpomalují i protitankové miny, které v oblasti rozmístili Ukrajinci. Dokazovat to má další video, které koluje po internetu. Z leteckých záběrů lze vidět ruský bojový vůz BMP-2, který najel na minu. Další ruský obrněnec se zničené vozidlo snažil objet, najel však na minu také. Následovalo několik dalších výbuchů. Autentičnost záběrů není možné v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Záběry mají pocházet z neobydlené oblasti na území Donbasu. Video ukazuje následky exploze, která přišla poté, co ruské bojové vozidlo BMP-2 sovětské výroby najelo na protitankovou minu. Ta obrněnec fatálně poškodila.

Za zničeným strojem jelo další BMP-2, jehož posádka se rozhodla, že své kolegy pouze objede a bude pokračovat v cestě dál. Posádka nepočítala s tím, že Ukrajinci nástrahy nachystali i mimo vyjetou cestu. Na minu tak najel i druhý ruský obrněnec. Poté přišlo několik dalších masivních explozí, což naznačuje, že minimálně v jednom, nebo v obou případech vzplála munice uvnitř vozidel.

Rusové zahájili velkou ofenzivu na Donbasu během dubna. Od té doby sice získali pod kontrolu další část území Doněcké a Luhanské oblasti, jejich postup však analytici považují za pomalý a vzhledem k velkému počtu ztrát i za neúspěšný.

Kromě protitankových min Ukrajinci nepřátelský postup výrazně zpomalují i pomocí bezpilotních letounů či dělostřelectva. Během brutálních bojů se obránci již spoléhají na moderní těžkou i pěchotní techniku, kterou na Ukrajinu dodávají západní země.

Tagy:
válka Ukrajina výbuch mina exploze Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Luhanská oblast miny bojové vozidlo BMP