Záběry z fronty: Ukrajinské „kladivo na Rusy“ jde do boje. Elitní brigáda nasadila stroje z USA

Ukrajinský voják, červenec 2023

Elitní ukrajinská brigáda s americkou technikou drtí ruské linie

Do hry vstupuje jedna z nejsilnějších jednotek, které má Ukrajina k dispozici. V Záporožské oblasti láme ruské obranné linie elitní 82. výsadková útočná brigáda, vybavená západními tanky a obrněnci. Dosud byl útvar v záloze, jeho nasazení má výrazně zesílit tlak na okupanty na jihu země. Podle amerických analytiků hlásí brigáda první dílčí úspěchy – internetem se například šíří výpady s bojovými vozidly Bradley a Marder. Těm se podařilo vytvořit průrvy na místech, které Rusové ještě nestihli pořádně zaminovat.

Obávaná složka ukrajinské armády o síle dvou tisíc mužů prošla několikaměsíčním západním výcvikem a může se pochlubit obří palebnou silou. Ve svém arzenálu má například 14 britských tanků Challenger 2, okolo 40 německých bojových vozidel pěchoty Marder, 90 amerických obrněnců Stryker v různých variantách a blíže nespecifikovaný počet osvědčených amerických pásových vozidel M2 Bradley. Dělostřeleckou podporu jim zajišťuje dvacet tažených houfnic M119.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z akce ukrajinských specialistů. Okupanty vyháněli „švédskými trubkami“ i granátomety

Právě zmiňovaná obrněná vozidla sehrávají hlavní roli v nedávno zveřejněných videích z fronty poblíž záporožské obce Robotyne. Ukrajinci ukázali například dvojici Marderů, kterým se podařilo překonat ruskou obrannou linii a objevit oblast bez smrtonosných průrazných min, které generálnímu štábu v Kyjevě dělaly hluboké vrásky.

V dalších videích se ukazují vylepšené verze amerických obrněnců Bradley v akci, jak pálí ze svých 25mm děl na ruské cíle. Na některých záběrech se naopak dostávají pod palbu, a to jak dělostřeleckou, tak protitankovou. Díky dodatečnému reaktivnímu pancéřování ale přímé zásahy ze skrytých ruských jednotek ustojí.

Podle webu The Telegraph prochází úpravami také těžké britské tanky Challenger 2. Ukrajinci jim přidávají reaktivní destičky a svařují kovové klece na horních částech stroje v reakci na čím dál častější útoky ruských dronů. Obzvlášť sebevražedné bezpilotní letouny mají na kontě nejeden zničený tank.

Původně to byl elitní výsadkový útvar, po roce a půl ale Rusové získali převahu na nebi, což donutilo ukrajinskou armádu, aby provedla změny ve struktuře „osmdesátdvojky“. Nejprve brigádu stáhla z bojišť a nechala ji projít náročným výcvikem, díky tomu a vojenské technice od západních zemí ji chtějí nyní využít k průlomům v Záporoží.

Zda budou ale dílčí úspěchy stačit k osvobození Melitopolu, není prozatím jasné. Ukrajinci tím chtějí odříznout pozemní spoje mezi městem a okupovaným poloostrovem Krym. Americké tajné služby jsou vůči hlavnímu cíli protiofenzivy ovšem skeptické.

Hlavní problém? Ruská minová pole

Největší problémy vycházejí ze skutečnosti, že ruské obranné linie jsou hned tři – první jsou velká několikakilometrová minová pole, která zpomalují jakýkoliv postup obrněnců a tanků.

Dále mají Rusové efektivní dělostřelecké oddíly, třebaže nemají po ruce stejné kalibry v podobě amerických raketometů HIMARS.

V týlu ve velkém operují relativně odpočaté ruské jednotky, u kterých už neplatí, že by se skládaly čistě z branců. Táhlá válka jim dodala zkušenosti, což pro ukrajinské obránce není dobrá zpráva.

V Záporoží operuje rovněž elitní průzkumná jednotka spadající pod pluk Azov. Podívejte se na ně v akci:

Tagy:
tank tanky Ukrajina Krym záběry USA Kyjev obrněné vozidlo brigáda Ukrajinci válka na Ukrajině Záporoží ruská invaze na Ukrajinu miny bojové vozidlo Challenger 2 M2 Bradley Marder Ukrajinská 82. výsadková útoční brigáda Ukrajinská 82. výsadková útočná brigáda