Zdravotnictví se s ambulancemi nedohodlo. Lékaři nebudou mít čas na pacienty, varoval Jojko

Ambulantní specialisté se nedohodli s ministerstvem zdravotnictví na zlepšení podmínek, oznámili po jednání v úterý dopoledne šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Ten pro CNN Prima NEWS uvedl, že věří, že dohoda vyjde. Pokud by však k navýšení prostředků nedošlo, hrozilo by podle něj, že by se specializovaní lékaři „museli v budoucnu věnovat jiným činnostem než nemocným pacientům“. Ve čtvrtek bude sdružení s ministrem jednat znovu, specialisté na rozdíl od praktiků protesty v příštím týdnu neodvolali.

Úterní jednání s resortem bylo podle Jojka věcné. „Nemáme hmatatelný výsledek, ale věřím, že k němu máme namířeno,“ přiblížil Jojko pro CNN Prima NEWS. Připomněl, že sdružení stále požaduje, aby ambulantní služba dokázala pečovat o pacienty za finanční stability.

ČTĚTE TAKÉ: Antibiotika přestávají zabírat, varují experti. Objev českých vědců může tento trend změnit

Za důvod, proč zdravotnictví přistoupilo na požadavky praktiků, ale nikoliv ambulantních specialistů, označil skutečnost, že návrhy praktiků byly jednodušší. „Naše sdružení podalo šest požadavků, vyžaduje to komplikovanější řešení. Proto jsme nevydali s touto skupinou lékařů jednotné prohlášení o odvolání protestů,“ vysvětlil předseda.

Pokud by k dohodě nedošlo a finanční situace zdravotního sektoru by se zhoršovala, mohlo by dojít k poklesu dostupnosti. „Tito lékaři by museli přemýšlet, jakou jinou činností zajistí provoz ambulance. Bylo by nutné se zaměřit na vyšetření, která nehradí zdravotní pojišťovny, a najít legální způsoby, jak od pacientů dovybrat peníze,“ upozornil Jojko. Nemocnice by podle něj „musely přemýšlet, čemu dalšímu se věnovat než nemocným lidem“.

„Pokud vám pojišťovna, popřípadě ministerstvo sdělí, že nějaké výdaje jsou mandatorní a vy se tak můžete bavit pouze o dalších, připadáte si jako na druhé koleji. Staráme se totiž o stejné pacienty, ale jen s jinou diagnózou,“ dodal Jojko.

Co dělat v době případných stávek?

Pokud k protestům ambulantních specialistů skutečně dojde, měli by se lidé podle předsedy sdružení ozvat svým lékařům a ověřit si, zda termíny platí. „Na uspořádání organizovaného rozcestníku nemáme kapacitu. Ambulantních specialistů je zhruba pět tisíc,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

V případě malých ambulancí by měli být pacienti v době případného protestu odkázáni na jiná otevřená zdravotnická zařízení popřípadě jiné doktory. „Větším poskytovatelům doporučujeme, aby nechali otevřenou jednu část, která bude řešit neodkladné stavy,“ poradil Jojko.

Veřejné zdravotní pojištění bude mít příští rok k dispozici téměř 530 miliard, na ambulantní péči je vyhrazeno 43,9 miliardy korun, meziročně o 4,7 procenta více. Definitivní podobu vyhlášky musí MZd publikovat do konce října.

Protestní uzavření ordinací na 29. a 30. října, kdy jsou podzimní prázdniny, oznámili minulý týden praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti, ambulantní specialisté se k němu připojili. Po pondělním jednání ale praktičtí lékaři protest odvolali, Ministerstvo jim přislíbilo zvýšit meziroční navýšení z plánovaných 2,8 na 3,3 procenta. Sdružení zastřešuje například ordinace kardiologů, neurologů, plicních lékařů, alergologů a dalších odborností.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bolest zubů přes noc? Není šance na zákrok. Pohotovosti jsou zavřené, nikdo je nechce platit

Tagy:
nemocnice zdravotnictví protest ambulance lékař návrh kardiologie jednání rozpočet Vlastimil Válek pacient ordinace ambulantní specialisté Zorjan Jojko Ministerstvo zdravotnictví České republiky Sdružení ambulantních specialistů