Že sankce obrátí lidi proti Putinovi? Vůbec ten národ neznáte, říká Ruska žijící v Itálii

Vladimir Putin na vojenské přehlídce

Osmatřicetiletá Liliya Koloskova před šesti lety sbalila kufry a s manželem a synem vyrazila na studijní pobyt do Itálie. Zpět do Moskvy se rodina už nikdy nevrátila. Liliya prý odmítla nadále žít ve státě, kde se současný režim drží u moci díky propagandě. Je však skeptická, že protiruské sankce Západu s Putinovským Ruskem něco zmůžou. Generace jejích rodičů, ale i současných dvacátníků se prý proti současném vládci Kremlu vzbouří jen těžko.

Přestože Západ v posledních dvou týdnech vystupňoval protiruské sankce na bezprecedentní míru, je jen málo pravděpodobné, že by si běžní Rusové připustili souvislost s autoritářským režimem Vladimira Putna. Myslí si to osmatřicetiletá Ruska Liliya Koloskova, která před šesti lety i s rodinou přesídlila z Ruské federace do Itálie.

Podle ní sankce nemají takřka žádný vliv na generaci jejích rodičů, tedy lidi, kteří již v dospělém věku zažili éru Sovětského svazu. „Všechno negují. Otec mého manžela má dva diplomy, jeden ze strojního inženýrství, druhý z ekonomie. Vyučoval na univerzitě, je to vzdělaný člověk. Navzdory tomu tvrdí věci, které nedávají smysl ani na vědecké úrovni,“ řekla Koloskova v rozhovoru pro slovenský Denník Postoj.

Mladí se starají jen o sebe

Starší lidé prý stále věří systému a s úsměvem vyprávějí, jak dostávají jídlo na příděl. „Oni se tím mentálně vrátili do časů Sovětského svazu a vůbec jim to nevadí. Pro ně to není nic nového. Vědí, jak žít v takovém nedostatku, a pro vyšší věc se přizpůsobí, ačkoli by mohli třeba začít podnikat a vydělat si nějaké peníze. Větší jistotu měli ve starém systému,“ pokračovala Koloskova.

Největší zastoupení mají odpůrci Putinova režimu mezi lidmi, kterým je kolem čtyřiceti let. „Jsou to lidé, kteří se narodili v 80. letech a kteří zažili ekonomický růst a nárůst možností,“ řekla Ruska žijící v Itálii. U lidí, kteří se ale narodili už na začátku nového milénia, je to podle ní složitější. „Oni vyrůstali za éry Putina, který je u moci více než 20 let, nikdy nezažili změnu. Plus jsou zvyklí starat se jen sami o sebe, nezajímají se o politiku nebo společenská témata,“ dodala Liliya Koloskova.

Právě věk a ještě sociální status podle ní ovlivňuje, jak kdo v Rusku vnímá kremelskou propagandu. „V generaci našich rodičů jsou pod jejím vlivem téměř všichni. Aktuálně koluje jeden vtip. Ruský voják zavolá z fronty své matce a ta se ho ptá, kdo volá. Voják odpoví: ‚To jsem já, tvůj syn,‘ načež matka odpoví: ‚Ale v televizi říkali, že nemám syna, ale dceru, už mi víckrát nevolej,‘“ popsala Koloskova vliv státními médii servírované propagandy.

Sto let masakrovaný ruský lid

Sankce Západu podle ní fungovat nebudou, protože „ruský lid byl sto let masakrovaný, generace po generaci“. Inteligence prý vymřela v koncentračních táborech. „Co teď čekáme od těchto lidí? Ti, kterým to došlo a nedokázali už žít v takovém světě, dávno utekli ve více vlnách. Otázky Západu, proč Rusové nejdou do ulic a nesvrhnou Putina, mi nedělají dobře. Jediné, co mě napadá, že jste vůbec nepochopili Rusko,“ řekla mimo jiné Liliya Koloskova.

Její slova do jisté míry potvrdil i spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just, který žije v Rusku. „Sankce se nejvíce dotýkají obyvatel větších měst. Moskvy, Petrohradu nebo Jekatěrinburgu. Tam západní firmy, které nyní odcházejí, působily a Rusy zaměstnávaly,“ řekl.

Obavy z návratu sovětské éry

Naopak v regionech na východ od Moskvy to lidé téměř nepociťují. „Nemyslím si, že by se z toho radovali, ale souhlasí s tím, co říká propaganda. Tedy že sankce jsou nepřátelským krokem Západu, že je to útok na Rusko nebo že Západ chce zase nějakým způsobem ponížit Rusko,“ dodal.

Jiří Just si rovněž všímá, že se mezi lidmi hovoří o jakémsi návratu do éry Sovětského svazu. Ovšem náhled na to je opět odlišný u Rusů z velkých měst a těch, kteří žijí v regionech. „Ano, zmiňují to často a Rusové z měst o tom hovoří s velkou obavou. Rusko se totiž skutečně mění do nějaké nové podoby Sovětského svazu. A to nejen proto, že odcházejí velké západní firmy, ale proto, že přestalo existovat letecké spojení mezi Ruskem a Západem a ruská vláda zakázala lidem nakupovat valuty,“ řekl dále Jiří Just.

Tagy: