Zemědělci zasednou s ministry k dalšímu jednání. Situace je vážná, říká Martin Pýcha

Zemědělcům dochází peníze a potřebují urgentní pomoc s provozním financováním. Kromě toho požádali o doplnění záloh nejen z přímých plateb, ale také z ekoschémat až do výše 15 miliard korun, jak tomu bývalo v minulých letech. Kvůli opožděným platbám záloh na dotace se zemědělci ocitli ve svízelné situaci s cash flow, což ohrožuje jejich schopnost pokračovat v produkci. Zemědělci ale místo plánované stávky zasednou 4. června za jednací stůl s ministry, potvrdil pro CNN Prima NEWS prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Čeští zemědělci si dlouhodobě stěžují na byrokratickou zátěž, systém kontrol nebo nastavení dotační politiky. Vedle toho je trápí také podle nich rostoucí náklady, dovoz zemědělských komodit z Ukrajiny či dopady Zelené dohody pro Evropu, takzvaného Green Dealu. Na některých místech republiky vyjely v lednu a v únoru desítky traktorů na protestní jízdy, kterými chtěly upozornit na neutěšenou situaci v zemědělství.

Situace v českém zemědělství je vážná a vyžaduje rychlé a efektivní řešení. Jednání s ministry může být klíčovým momentem, který určí budoucnost mnoha českých zemědělců. Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy je krize v zemědělství způsobena kombinací několika negativních faktorů. „Na straně jedné jsou velmi nízké ceny hlavních zemědělských komodit, ty klesají již řadu měsíců, a proti tomu zůstávají vysoké ceny vstupů. Špatnou situaci prohlubuje i špatná politika vlády, kdy nejenže není schopna vyplácet podpory zemědělcům tak jako v minulých letech, ale naopak s výrazným zpožděním, ale zároveň zemědělcům svými opatřeními krátí podpory, zvyšuje náklady a výrazně prohlubuje byrokratickou zátěž,“ popisuje situaci Pýcha.

Ceny v zemědělství dále klesají

Už dvanáct měsíců v řadě pokračuje deflace resp. pokles cen zemědělských výrobců. Tentokrát je to  o 13,4 %. Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně snížily o 3,5 %. Klesly ceny obilovin o 0,9 %, ovoce o 8,7 % a brambor o 14,1 %.

Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 13,4 % (v březnu o 13,2 %). V rostlinné výrobě ceny klesly o 18,6 %. Nižší byly ceny zeleniny o 21,5 %, olejnin o 13,8 % a obilovin o 27,5 %. Zvýšily se ceny ovoce o 55,6 % a brambor o 19,5 % (ty jsou ale dnes většinou z dovozu). V živočišné výrobě byly ceny nižší o 7,2 %. Klesly ceny vajec o 20,5 %, mléka o 10,1 % a drůbeže o 7,2 %.

Podle Martina Pýchy zemědělci tak už rok brzdí inflaci. „Platí za to krutou daň. Velká část z nich balancuje na hraně přežití. Jejich zadluženost roste. Někteří propouští zaměstnance a další dokonce prodávají majetek. Vládě to vyhovuje. Chlubí se klesající inflací, ale zemědělcům nepomůže,“ dodává předseda svazu.

Vláda zkrátila národní podpory o 2,5 mld. Kč, přestože slíbila, že to dělat nebude. Nyní ministr zemědělství Marek Výborný slibuje vrátit zpět zemědělcům 550 mil. Kč, které jim ale vláda nejdříve sebrala. Vláda také slibovala, před volbami, že nebude zvyšovat daně. Nyní ale zemědělcům zvedla daň z nemovitosti jak z budov, tak ze zemědělské půdy (tj. náklad navíc o 2 mld. Kč), zvýšila daň z příjmů, odvody OSVČ, zkrátila další podpory a navíc zkomplikovala zaměstnávání sezonních pracovníků formou dohod.

Podle Pýchy nové požadavky vlády a byrokracie přináší zemědělcům další vyšší náklady nebo naopak nižší příjmy. „Navíc vláda přerozdělila podpory od středních a produkčních zemědělců k těm malým, kteří již dnes dostávají více než dvakrát větší podporu. Přesněji, odebrala prostředky těm, kteří dostávali na korunu produkce 19 haléřů podpory k těm, kteří dostávali 49 haléřů. To samozřejmě ještě více oslabí ty zemědělce, kteří jsou více závislí na tom, co skutečně vyrobí a prodají, a ještě více zvýhodní ty, kteří jsou financováni především z dotací,“ říká předseda Zemědělského svazu.

Začátek roku 2024 ve znamení protestů

Část zemědělců 19. února demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu a v centru města na chvíli omezili provoz tramvají. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050.

Hlavní zemědělské organizace se od protestu distancovaly a jejich stroje vyjely do ulic  22. února. Demonstrovaly proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství a proti dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů, kde se zemědělci setkávali s kolegy z dalších středoevropských zemí. Akce byla naplánovaná jako spíše symbolická. Podle Agrární komory ČR k hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem vyrazilo asi 3 000 strojů.

Velký protest se konal i 7. března, kdy zemědělci s traktory a další technikou přijeli do Prahy. Protestní jízdou městem a demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády a prosadit své požadavky. V březnu se konaly v regionech i další, už menší protesty. „Důvodem opakovaných protestů je neudržitelná agrární politika Evropské unie i tuzemské vlády, která ohrožuje budoucnost produkce českých potravin,“ říká předseda zemědělců.

Zemědělci budou dál jednat

Větší akce se měla konat v Praze 22. května, zemědělci ji ale odložili na 4. června. Odklad zdůvodnili rozjitřenou atmosférou po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. „Naši členové si uvědomují, že část veřejnosti by nám mohla mít za zlé, kdybychom v současné situaci vyrazili s traktory před úřad vlády, ale zároveň mají čím dál větší obavy z budoucnosti zemědělského podnikání v Česku a jsou rozzlobeni neochotou koaliční vlády situaci řešit,“ zdůvodňuje kroky zemědělců Martin Pýcha.

Nejnovější vývoj situace ale ukazuje, že na čtvrtečním jednání vedení nevládních zemědělských organizací padlo rozhodnutí, že se zemědělci vrátí k jednacímu stolu s vládou už 4. června a další možné protesty se zatím odkládají na neurčito, jak potvrdil pro CNN Prima NEWS prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

„Představenstva Zemědělského svazu ČR a Agrární komory ČR za účasti Společnosti mladých agrárníků, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje na dnešním jednání rozhodly, že začátkem června upřednostní jednání s vládou před protesty a trvají na tom, aby se jednání účastnily vždy zástupci všech nevládních zemědělských organizací, které v dané věci postupují společně. Přednost jednání, které je stanovené na 4. června odpoledne dáváme i přesto, že naše požadavky nebyly ve většině případů splněny, nebo jen z velmi malé části, což kritickou situaci v zemědělství bohužel neřeší."

„Výstupem z jednání je také shoda na požadavku, aby jednání s vládou vždy doprovázel písemný zápis z jednání, aby bylo bez dodatečných dohadů jasné, co vláda pro agrární sektor chce udělat. Kromě finančních požadavků také chceme jasné a pravidelné výstupy ohledně postupu Ministerstva zemědělství u našich nefinančních požadavků, jako je snížení byrokratické zátěže. Nebudou-li jasné výsledky jednání, dojde ke svolání dalších masivních protestů. Naše připravenost protestovat trvá,“ dodává Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Tagy: