Zemětřesení na Hradě. Kam zmizí „Zemanova parta“ v čele s Ovčáčkem, Mynářem a Nejedlým?

S nástupem nového prezidenta Petra Pavla zřejmě nezůstane na Pražském hradě kámen na kameni. Jednotlivé odbory čeká důkladný audit a kontroverzní figury kolem končící hlavy státu Miloše Zemana si musí najít nové útočiště. Kam zmizí mluvčí Jiří Ovčáček, kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý či protokolář Vladimír Kruliš? A jaké velké změny vůbec Pavel chystá?

Pětiletý mandát nově zvolené hlavě státu odstartuje v první polovině března, do práce se nicméně Pavel pustil hned po volbách. Kromě telefonátů s prezidenty Ukrajiny a Tchaj-wanu, s nimiž dal najevo, kterým směrem se bude hradní diplomacie orientovat, rovněž naznačil velkou personální „čistku“. S prací Zemanovy prezidentské kanceláře totiž není spokojený.

„Budu mít schůzku s ředitelem Nejvyššího kontrolního úřadu a požádám ho, aby teď udělal nový audit. Abych mohl mít klidné svědomí, že to, co přebíráme, přebíráme v pořádku. A nebudou tam na nás čekat nějací kostlivci ve skříních,“ uvedl Pavel. Médiím také řekl, že se pracovníci na Hradě pohybovali mnohdy v „šedé zóně, případně za její hranou“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co prezident nesmí? Na motorce se Pavel projede leda tajně, říká bývalý hradní protokolář

Velký otazník visí také nad klíčovými spolupracovníky dosluhujícího prezidenta Zemana, kteří s příchodem Petra Pavla s největší pravděpodobností skončí. Nejen kvůli tomu, že si nová hlava státu vybrala jejich náhradníky, ale také kvůli jejich kontroverzní pověsti.

Jmenovitě jde o ředitele tiskového oddělení Jiřího Ovčáčka, kancléře Vratislava Mynáře či externího poradce a podnikatele Martina Nejedlého. Kam mají nebo mohou mít namířeno? Sledovaná může být i další cesta například šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše.

Jiří Ovčáček

Tiskový mluvčí prezidenta republiky má za sebou deset třaskavých let. Hojně používal sociální sítě – především Twitter – a neméně často se také dostával do konfliktu s novináři svými kontroverzními vyjádřeními.

Mnozí ho kritizovali především za to, že na oficiálním účtu prezidentského mluvčího spíše prezentuje své názory a funguje v rozporu s funkcí hradního úředníka. Proti jeho vystupování se nejednou vyjádřili také experti na komunikaci, podle kterých Ovčáček několikrát porušil etické principy.

Kam povedou jeho další kroky? Nejčastěji se spekuluje o scénáři, podle něhož by měl zamířit do řad pražského arcibiskupství. „Jde pouze o spekulace, doposud se o jeho působení v instituci nejednalo a nejedná,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz.

Na konto končícího hradního mluvčího se vyjádřil také Petr Pavel. „Jiří Ovčáček, jak jsem se dočetl, má namířeno do Biskupské konference, takže bych ho zřejmě nepřetáhl,“ sdělil s nadsázkou. Dalším možným scénářem je návrat do médií – Ovčáček působil jako redaktor deníku Blesk či Právo.

Vratislav Mynář

Končící šéf prezidentské kanceláře již dříve naznačil, že se stáhne z veřejné sféry. Nejspíše se tak vrátí zpět k podnikání. Vloni na podzim znovu kandidoval do zastupitelstva v Osvětimanech na Uherskohradišťsku a podařilo se mu obhájit post, jeho další kroky tak můžou vést tam.

„První, co chci udělat, je věnovat se rodině. Tím, že jsem se plně věnoval práci, poněkud trpěli můj sedmiletý a tříletý syn, takže se jim to budu snažit vynahradit,“ řekl Mynář reportérovi CNN Prima NEWS. Další detaily ale Mynář nechtěl nijak komentovat s tím, že už si nepřeje žádnou medializaci a „nikoho by to nezajímalo“.

Má k tomu dobrý důvod – v minulosti ho doprovázela celá řada podezřelých a kontroverzních aktivit. Dlouho tajil příjmy a otálel s podáním majetkového přiznání, měl (a stále má) problémy s bezpečnostní prověrkou a v roce 2021 ho dokonce tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval k rezignaci v souvislosti s informováním o Zemanově hospitalizaci.

Dostal se také do hledáčku České inspekce životního prostředí kvůli neoprávněnému čerpání vody pro zasněžování sjezdovky v Osvětimanech. O Mynáře se zajímala i policie kvůli šestimilionové dotaci, což vyústilo v obvinění z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu.

Martin Nejedlý

Jedna z nejkontroverznějších osob Zemanova týmu. Nejedlý mnohokrát doprovázel prezidenta na zahraničních cestách, v minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce nebyl Pražským hradem placen, mohl ale využívat hradní kancelář. Doposud tak není jasné, čím se přesně živí. Jeho zadlužené firmě pomohli Rusové.

V roce 2015 média upozornila na to, že Nejedlý má v rozporu se zvyklostmi diplomatický pas, který usnadňuje cestování. S jeho vydáním v prosinci 2013 souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout, podle oponentů na něj ale neměl nárok.

Diplomatický pas vrátil až loni v říjnu na žádost ministra zahraničí Jakuba Kulhánka. Ačkoli Nejedlý neměl bezpečnostní prověrku, opakovaně se podle několika zdrojů dostával k utajovaným a strategickým informacím. V minulosti se o něj zajímala i Bezpečnostní informační služba.

Kam zamíří jeho další kroky, je velká neznámá. Kontaktu s médii se kvůli plejádě podezřelých aktivit radši vyhýbá a na dotazy novináři reaguje zřídka, spíše vůbec.

Vladimír Kruliš

Šéf hradního protokolu se podle Zemana o pracovní nabídky příliš bát nemusí. Sám ho označil za „nejlepšího manažera, jakého v životě potkal“. Během své návštěvy Srbska naznačil, že by Kruliš mohl zamířit do České národní banky, to ale pro Radiožurnál popřel sám protokolář. „Nebavili jsme se o žádné takové nabídce,“ řekl k informacím, že si ho guvernér Aleš Michl vybral za šéfa kanceláře.

„Mám vystudovanou ekonomii. A samozřejmě je to jedna z možností. Nabídek je víc. Tím se nechci chlubit, že by jich bylo víc. Ale rozmýšlím se. Jednu věc vím, že nechci jít do zahraničí, protože mám starší rodiče a chci jim být nablízku,“ podotkl. Jeho budoucí zaměstnání tak zůstane v mantinelech České republiky. V pátek oznámil, že podal výpověď.

Kruliše pojí s prezidentem Zemanem osobní přátelství. „Já znám Vladimíra Kruliše několik let. A nepoznal jsem v jeho generaci slušnějšího člověka, než je on,“ řekl o něm v minulosti. Podle médií měl Kruliš vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou.

V květnu 2017 se stal účastníkem nehody policejního sportovního hybridního vozu BMW i8 v Brně, kdy řidič kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení a s vozem sjel do potoka. Vážně se zranil on i Kruliš, který si zlomil dva obratle. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) žádné protiprávní jednání nezjistila.

Židle se kýve i pod šéfem ochranky

Nepůjde o jediné personální změny a Hradě. Pavel mimo jiné nevěří ani ochrance v čele s Martinem Balážem. Proto zřejmě nově zvoleného prezidenta chrání osobní strážci, kteří patří k policejním jednotkám. Přitom lidé z Útvaru pro ochranu prezidenta byli až do soboty připraveni, že vítěze voleb začnou okamžitě střežit. Baláž by měl být jedním z prvních, koho Pavel ve funkci vymění.

„To, že mě chrání policie, je naprosto v souladu s pravidly, protože útvar ochrany prezidenta mě může chránit až v okamžiku, kdy budu inaugurován. Není to výraz nedůvěry. Ve vztahu k útvaru prezidenta nebo alespoň k jeho části, nemám důvěru, protože skutečně pracuje jednoznačně podle pravidel stanovených Mynářem,“ upřesnil Pavel pro CNN Prima NEWS.

Tagy: