Bez neočkovaného personálu zkolabujeme. Testování by mělo být hrazené, míní Philipp

Maříková a Philipp o očkování

Poslanec KDU-ČSL a lékař Tom Philipp je známým propagátorem „měkčího“ přístupu k protikoronavirovým opatřením. I proto vnímá hrazení testů ze strany občanů jako nerozumné. Sdělil to ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS. Proti negativní motivaci ze strany vlády se ostře vymezila i poslankyně SPD Karla Maříková.

Ačkoliv je poslanec KDU-ČSL a přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zastáncem očkování, byl by opatrný v negativní motivaci, ke které přistoupila vláda. A to třeba tím, že lidé si budou muset hradit testy.

„Zpoplatnění PCR a antigenních testů, které byly doposud hrazené, nepovažuji za rozumný postup. Ztratíme tím informaci o tom, zda jsou aktivní lidé nakažení,“ popsal lékař Tom Philipp. Někteří vládní experti naopak upozorňují na to, že neočkovaní mají možnost kontaktovat praktického lékaře a ten jim žádanku na bezplatný test vyhotoví.

Preventivní testy na COVID-19 budou od 1. listopadu hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, plně očkovaným a lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se očkovat vůbec nemohou.

Nátlak k očkování zkritizovala i poslankyně Karla Maříková (SPD). Tvrzení, že očkování chrání i před nákazou, nejen před horším průběhem či úmrtím, nevěří. Podle Maříkové data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), ze kterých Vojtěch vychází, nejsou relevantní.

„Z jakých dat vychází, když netestujeme očkované? ÚZIS nedisponuje relevantními daty. Pan Vojtěch pouze rozděluje společnost na očkované a neočkované a nutí je nesnášet se navzájem,“ řekla poslankyně Maříková.

S tím však Philipp nesouhlasil a připomněl, že neočkovaní se z části na očkovaných přiživují. „Probíhající epidemie je do jisté míry epidemie neočkovaných, souhlasím s ministrem Adamem Vojtěchem,“ argumentoval. Přesto se označil za lékaře s „měkčím“ přístupem k restrikcím. Namísto negativní motivace by doporučil edukaci a kampaň, která by přesvědčila k vakcinaci i nenaočkované.

Očkování nesmí být povinné, shodli se

A striktně by nepostupoval ani v případě zdravotnických zařízení. „Můžeme na očkování upozorňovat, doporučovat ho. Neradil bych ale, aby bylo povinné. Neočkovaní by nemohli do práce. Zvlášť ve zdravotnictví je to nereálné. I tam jsou nenaočkovaní zdravotníci, tam nám však nezbývá nic jiného než to akceptovat, jinak zdravotnictví zkolabuje,“ podotkl Philipp.

Ostatně o tom jednali politici a experti na středečním setkání tripartity. Sociální partneři i zástupci vlády ale odmítli uložení jakýchkoliv restrikcí pro neočkované zaměstnance. Tento způsob zmírnění epidemie navrhoval končící vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

I poslankyně Maříková je přesvědčena, že by neočkovaní neměli být nijak upřednostňováni. „Jedna skupina nemůže být zvýhodňována. Měli by se testovat i očkovaní. Jen tak bude mít testování smysl,“ argumentovala Maříková.

Vláda však už schválila další přísnější restrikce. V Česku musí pracovníci od pondělka na pracovištích nosit respirátory. Od listopadu budou muset mít respirátor ve třídě neočkovaní učitelé. Opatření by měla zpomalit sílící epidemii. V úterý v Česku přibylo 6 274 potvrzených případů koronaviru, téměř dvakrát více než před týdnem.

Tagy: