Bolestivé přiznání známé blogerky: Mám rakovinu. Procházím nejhorším obdobím svého života

Bridget Bahlová, známá módní influencerka s více než milionem sledujících, sdílela v emotivním videu zničující zprávu o své diagnóze rakoviny prsu. Ve svém prohlášení na Instagramu se rozpovídala o těžkostech posledních týdnů a požádala své fanoušky, aby si všímali signálů svého těla a nepodceňovali žádné neobvyklé změny.

Čtyřicetiletá Bahlová ve videu zveřejněném na Instagramu uvedla, že nemoc jí byla odhalena v době, kdy s manželem podstupovali léčbu neplodnosti. Během prohlídky jí lékař provedl ultrazvuk, načež Bridget upozornila na podezřelou bulku, kterou si nahmatala v prsu a kterou původně považovala za pouhou cystu. „Lékař mi hned řekl, že musíme okamžitě zastavit hormonální léčbu a provést další vyšetření,“ řekla s tím, že později byl u ní potvrzen nádor.

Od chvíle, kdy se o nemoci dozvěděla, prochází podle svých slov nejtěžším obdobím svého života. „Ta zpráva mě naprosto zničila,“ řekla a dodala, že rakovina se jí rozšířila do lymfatických uzlin. Nyní má před sebou chemoterapii, operaci a možná i radioterapii. Bahlová se ale snaží zůstat optimistická a věří, že s podporou rodiny a víry náročné období zvládne. „Vím, že to bude jen jedna kapitola mého života, ne celý příběh,“ dodala se slzami v očích.

ČTĚTE TAKÉ: Onkologická diagnóza se vyskytuje i u mladistvých. Expert popsal, na co dávat pozor

Bridget se rozhodla svou diagnózu sdílet především proto, aby pomohla dalším ženám. „Instagram je z 90 procent tvořen ženami, a pokud to, co prožívám, může někomu pomoct zachytit nemoc dříve, stojí to za to,“ uvedla ve videu.

Rakovina prsu

Rakovina prsu je jedním z nejčastějších druhů této nemoci, která postihuje především ženy, i když se může objevit i u mužů. Onemocnění vzniká, když se buňky v tkáni prsu začnou nekontrolovatelně množit a tvoří nádor. Rakovina prsu se dělí do několika typů podle místa vzniku a dalších faktorů, jako je například hormonální citlivost.

Národní zdravotnický informační portál (NZIP) apeluje na ženy, aby nepodceňovaly příznaky rakoviny prsu. Pokud se u nich objeví jeden nebo více z následujících symptomů, měly by neprodleně navštívit lékaře.

  • Nový uzlík, bulka nebo zatvrdlina v prsu
  • Nově pozorovaný rozdíl ve velikosti prsů
  • Vtažení kůže prsu nebo bradavky
  • Změny bradavky
  • Průzračný nebo krvavý výtok z bradavky
  • Ekzém na bradavce
  • Hematom nebo zarudnutí kůže prsu
  • Nový uzlík nebo bulka v podpažní jamce

Prevence rakoviny prsu zahrnuje pravidelné samovyšetření, mamografii pro ženy nad 40 let a zdravý životní styl. Faktory, které mohou zvyšovat riziko rozvoje rakoviny prsu, zahrnují věk, genetické predispozice, hormonální léčbu a nezdravý způsob života.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Piha krásy mě odlišovala, vzpomíná Michala. Po letech přišel šok, proměnila se v melanom

Tagy:
nemoc zdraví léčba rakovina Instagram lékař rakovina prsu diagnóza celebrity bradavka Národní zdravotnický informační portál nemoci a zdravotní potíže společenská rubrika