Brněnský úřad práce pod náporem kvůli příspěvku uprchlíkům. Nechyběli ani ukrajinští Romové

Před brněnským úřadem se tvořily dlouhé fronty

Dlouhé fronty se ve čtvrtek vytvořily před brněnským úřadem práce. Kromě pravidelných klientů, tam na humanitární dávku pět tisíc korun čekali i uprchlíci z Ukrajiny. Příspěvek by měl pokrýt jejich základní potřeby a vybavení pro začátek života v Česku. Ve frontě nechyběli ani ukrajinští Romové.

„Brány brněnského úřadu se otevřely v osm hodin ráno, v posledních dnech tu zažívají takový nápor, jaký nepamatují,“ popsal z místa reportér CNN Prima NEWS Jakub Sabol. Asistenční centrum na výstavišti v Brně totiž už odbavilo desítky tisíc uprchlíků před válkou z Ukrajiny. Ti, kteří dorazili do Česka po 24. únoru (začátku války) a dostali dočasnou ochranu, mohou nyní na úřadech práce žádat o zmiňovanou humanitární dávku.

„Pomalu, pomalu, pomalu...“ apeluje na čekající matky s dětmi jeden ze zaměstnanců úřadu. Žadatelé se postupně rozeběhli k přepážkám, kde jim je případně pomoc vyplacena. Někteří ale podmínky pro vyplacení podle ministerstva práce dávky nesplnili.

„Nárok na humanitární dávku mají osoby, kterým byla na území ČR udělena dočasná ochrana. Dávku vyplácí Úřad práce ČR, který má povinnost každou žádost posoudit. V tomto konkrétním případě ale zákonná podmínka splněna nebyla, protože tito lidé dočasnou ochranu nemají. Podle našich informací šlo z většiny o maďarské občany, kteří mají v rámci Schengenského prostoru volný pohyb,“ okomentovala záběry mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Uprchlíci táboří před nádražím

Nedaleké asistenční centrum na výstavišti v Brně dosud už odbavilo desítky tisíc uprchlíků. Kraj jim poskytuje i ubytování v hotelech a penzionech, uprchlíci ale bydlí i na internátech. Část našla zázemí u známých nebo dobrovolníků.

Někteří si ale vytvořili provizorní stanoviště před hlavním nádražím v Brně, situaci tam monitoruje policie. Podle mluvčího policie Pavla Švába mají uprchlíci status dočasné ochrany, ale odmítli nabídnuté ubytování. Mluvčí kraje Alena Knotková uvedla, že v případě odmítnutí ubytování nemají uprchlíci na další nárok.

Podle členky Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Herákové by měla vzniknout skupina na pomoc těmto lidem. Část lidí se podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) nechala k večeru převézt autobusem do bývalých kasáren v Židenicích.

Česko lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu vydalo od začátku války na konci února dosud 326 754 speciálních víz. Ve středu jich přibylo zhruba 1 900, asi o 110 více než před týdnem, údaje zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Tagy:
Brno Ukrajina CNN Prima NEWS uprchlík Česko Markéta Vaňková Rusko Úřad práce České republiky Pavel Šváb ruská invaze na Ukrajinu