Čechy ženete do chudoby. Otočí se to proti uprchlíkům, obvinil Havlíček Kupku

Karel Havlíček

Martin Kupka, Karel Havlíček

Čechy ženete do chudoby, na střední třídu kašlete a pomáháte pěti procentům populace, vpálil v nedělní Partii Terezie Tománkové místopředseda Sněmovny i opozičního hnutí ANO Karel Havlíček ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS). Zároveň varoval, že se to otočí proti uprchlíkům z Ukrajiny. Kupka ale zdůraznil, že pokud chce vláda zvládnout krizi, musí pomáhat tam, kde je potřeba.

„Pomáháte pěti procentům populace v rámci cílené sociální podpory a 20 procent Čechů ženete do chudoby. Házíte lidi přes palubu a arogantním způsobem se jim vysmíváte. Chybí vám pomoc 15 procentům nízkopříjmových a zcela ignorujete střední třídu, která dělá celkem 85 procent populace,“ vpálil Havlíček Kupkovi s tím, že stát má pomáhat i středně příjmovým.

Bývalému ministrovi dopravy, obchodu a průmyslu se nelíbilo, že vláda v Česku nezavedla plošnou energetickou podporu. „Jsme téměř nejhorší v Evropě. 24 zemí přešlo na plošnou podporu, stará se i o domácnosti se středními příjmy,“ zdůraznil a navrhl řešení. „Proč nevyužijeme zdrojů z ČEZ, který bude mít dvojnásobný zisk oproti roku 2021? Jen dividenda 30 miliard pomohou rodinám i firmám,“ uvedl.

Havlíček zároveň varoval, že situace se otočí proti ukrajinským uprchlíkům. „Pokud budete takto hospodařit a poženete lidi do chudoby, otočí se to proti uprchlíkům a bude se hledat vina. Ta bude na vaší vládě,“ řekl Kupkovi. Reagoval na rostoucí ceny energií, pohonných hmot i potravin.

Ministr ale upozornil, že pomoc kabinetu míří jak k občanům, tak i k těm, kteří utíkají před válkou. „Ještě před válkou jsme přispěchali s adresnou pomocí těm, které energetická krize ohrožuje. Také je důležité navýšení životního a existenčního minima, ze kterých se odvozuje další pomoc těm, kteří ji potřebují,“ poznamenal.

Musíme pomáhat tam, kde je potřeba

Vláda podle něj odmítla plošná opatření proto, aby nenastala podobná situace jako během pandemie koronaviru. „Pomoc a náklady šly těm, kteří to nepotřebují. Peníze nerostou na stromech, a pokud chce vláda zvládnout krizi, musí pomáhat tam, kde je to potřeba. Nemůžeme roztáčet inflační spirálu,“ zdůraznil Kupka.

Připustil však, že vláda plošná opatření zvažuje. „Snažíme se je formovat tak, aby se týkala těch, na které situace nejvíce doléhá. Znamená to ale větší zadlužení státu. Vláda nic nepodceňuje a uvědomuje si, že je potřeba pomáhat,“ ujistil.

Kabinet ve středu kvůli rostoucím cenám rozhodl o zvýšení životního a existenčního minima o deset procent. Tyto částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Více rodin tak například dosáhne na přídavky na děti či na porodné. Vláda Petra Fialy (ODS) připravila i balíček pomoci kvůli rostoucím cenám energií. Podle opozice ale měla například i zastropovat ceny pohonných hmot nebo potravin.

Tagy: