Chaos, chyby, protesty. Putinovu mobilizaci provází problémy, rukovat musí hlavně menšiny

Muži, kteří dostali povolávací rozkaz, stojí před vojenským velitelstvím ve Volgogradu

Rusko opět hrozí jadernými zbraněmi

Putinovu mobilizaci provází po celém Rusku nejen protesty a snaha mnohých občanů opustit co nejrychleji svou zemi, ale i pořádný chaos. Narukovat museli často i ti, kterých se povolávací rozkaz na Ukrajinu neměl týkat. Nesouhlas vyvolává i skutečnost, že do války míří v daleko větší míře zástupci etnických menšin.

Mysleli si, že se jich Putinova mobilizace netýká. Ruské zákony to tvrdí jednoznačně: Kdo má doma malé děti, rukovat nemusí. Jenže pokud na to někdo v Jakutské republice přespříliš spoléhal, často se divil – kvůli částečné mobilizaci vyhlášené před pár dny ruským prezidentem bylo do armády povoláno i mnoho těch, kteří měli podle obvyklých regulí zůstat v civilu.

Údajně omylem.

„Všichni, kteří byli mobilizováni chybně, musí být z armády opět propuštěni. Už na tom pracujeme,“ ujišťuje prezident největší z ruských republik Aisen Nikolajev.

Podobných přehmatů a podivností je však během Putinovy mobilizace po celé zemi více. Aktivisté z nadace Svobodné Burjatsko například pobouřeně kritizují, že se povolávací rozkaz mnohem častěji týká zástupců etnických menšin z Dálného východu.

„U nás v Burjatsku se rozhodně nejedná o částečnou mobilizaci. Povolán je úplně každý. Včetně studentů, důchodců, otců od mnoha dětí a invalidů,“ uvedla Alexandra Garmažapovová ze zmíněné nadace. „Vím o taxikáři, který se svým vozem tankoval benzín u čerpací stanice. Najednou vedle něj zastavil autobus s branci, rekruti nebohého taxikáře násilím zatáhli dovnitř, aniž by si mohl vzít cokoliv s sebou.“

Putin během svého středečního projevu řekl, že mobilizace má zahrnovat přibližně 300 tisíc mužů. Samotný mobilizační dokument však podle některých odborníků a aktivistů hlásá něco úplně jiného. Není v něm totiž explicitně zmíněno, kolik občanů bude na jeho základě doopravdy rukovat.

„Mobilizaci se sice říká částečná, nikdo z nás ale netuší, kde ona částečnost končí,“ prohlásila ruská politoložka Jekatěrina Schulmannová. „Podle zmíněného textu může být mobilizován v podstatě každý, s výjimkou pracovníků podílejících se na zbrojním průmyslu,“ uvedla.

Vládce Kremlu dlouho tvrdil, že žádnou podobně rozsáhlou mobilizaci nechystá. I proto jsou nyní mnozí Rusové značně rozčarovaní. Od středy došlo v několika městech k protestním demonstracím, zatčeno bylo téměř dva tisíce lidí.

Spousta ruských mužů raději prchá na poslední chvíli do ciziny, u hranic s Gruzií či Kazachstánem stojí mnohakilometrové fronty aut.

„Nechci zemřít kvůli ambicím někoho jiného,“ řekl pro CNN pětatřicetiletý Ilja, který se mobilizaci vyhnul jen proto, že v době jejího vyhlášení zrovna pobýval na dovolené v Turecku. „Nevrátit se do Ruska pro mě znamená hodně těžké rozhodnutí. Vůbec nevím, kdy zase uvidím svou rodinu. Nic jiného teď ale udělat prostě nemůžu.“

Tagy: