Chystá se vylodění v Oděse, tvrdí Ukrajinci. Rusko mělo žádat o pomoc Čínu

Barikády v ukrajinském městě Oděsa

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Rusko na východě Ukrajiny shodilo fosforové bomby, tvrdí ukrajinská ombudsmanka. Ruská armáda se po přeskupení snaží obklíčit Kyjev, Ukrajinci odrazili útok v Černigovské oblasti. Ve Lvovu, jež se nachází v západní části Ukrajiny nedaleko polských hranic, byla ráno slyšet řada výbuchů. Z ukrajinských konfliktních zón bylo dosud evakuováno více než 140 tisíc civilistů. Podle úřadů bylo v Mariupolu od začátku ruské invaze zabito 2 187 obyvatel.

Aktuální informace o válce na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruské jednotky měly použít fosforové bomby při nočním útoku na město Popasna v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. „Bombardování civilistů těmito zbraněmi je válečný zločin a zločin proti lidskosti podle Římské úmluvy,“ uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová.

Polský prezident Andrzej Duda zmínil, že pokud by Rusko na Ukrajině použilo chemické zbraně, znamenalo by to změnu situace a NATO by se muselo vážně zamyslet, jak odpovědět. Před použitím chemických zbraní na Ukrajině varoval Rusko také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Rusko uvedlo, že při útoku na základnu v Javorivu na západě Ukrajiny zlikvidovalo až 180 zahraničních žoldnéřů a velké množství zahraničních zbraní. Kyjev uvádí 35 obětí a 134 lidí zraněných.

Z ukrajinských konfliktních zón bylo dosud evakuováno více než 140 tisíc civilistů. V ukrajinské televizi to v neděli oznámila vicepremiérka Iryna Vereščuková. Do obléhaného Mariupolu na jihovýchodě země se však humanitární konvoj podle ní nedostal ani v neděli. Neumožnilo to podle ní ruské ostřelování. Podle úřadů v Mariupolu bylo od začátku ruské invaze zabito 2 187 obyvatel.

Při ruském útoku ve městě Irpiň zemřel novinář a dokumentarista Brent Renaud. Informovaly o tom ukrajinské policejní zdroje na sociálních sítích a zveřejnily Renaudovu novinářskou kartu s logem The New York Times.

Incident si dále vyžádal několik zraněných reportérů, kteří skončili v kyjevské nemocnici. Redakce The New York Times uvedla, že ji smrt novináře zarmoutila, na Ukrajině prý nepracoval pro dané médium.

Tagy:
válka Polsko Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Reuters Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Kyjevská oblast