CNN: Írán se bojí další odvety USA po smrti vojáků. Kvůli Hútíům rozdráždil Čínu i Indii

Jemenští povstalci Hútíové protestující proti USA a Izraeli

USA útočily na jemenské povstalce

Írán nejdříve na Blízkém východě rozdmýchal vášně, nyní se ovšem sám obává přehnané eskalace. Bojí se reakce mocností na ostřelování Rudého moře, ale i na zabití amerických vojáků v Jordánsku. První krok už Pentagon provedl, když zaútočil na desítky cílů v Sýrii a Iráku. A možná přijdou další výpady, informovala americká CNN s odvoláním na obeznámené zdroje.

Od počátku války v Izraeli tahá za nitky v pozadí Írán. Země podporuje Hamás, podporuje libanonské radikální hnutí Hizballáh, má pod palcem proxy milice v Iráku a Sýrii a sponzoruje i jemenské rebely, kteří nadále ohrožují civilní a vojenské lodě v Rudém moři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrt amerických vojáků otřásla Bílým domem. Bombardujme Írán, žádají republikáni

Podle americké CNN se ale začíná ukazovat, že Hútíové si do jisté míry dělají co chtějí a Teherán je nemá plně pod kontrolou. Írán je dokonce údajně sám znepokojený další eskalací na Blízkém východě, kterou přitom v úvodu podnítil.

Hútíové totiž ohrožují mezinárodní obchod v Rudém moři a jejich útoky přímo ovlivňují i vlivné íránské spojence, Čínu a Indii. Dvě přepravní společnosti Pekingu musely kvůli napětí v Rudém moři odklonit svá plavidla a posílají je delší plavební trasou kolem mysu Dobré naděje. Čína už měla na soukromých jednáních naléhat na Írán, aby jemenské rebely srovnal do latě.

Indie pro změnu vyslala vlastní válečné lodě, aby operovaly v Arabském moři, a to nezávisle na bezpečnostní koalici, kterou v oblasti Rudého moře řídí Spojené státy. Američané s Brity provádějí útoky přímo na pozice Hútíů.

Rozvědka Washingtonu se současně snaží zjistit, zda je možné pomocí takových úderů potlačit aktivity jemenských rebelů. Pár cílů už vybrali.

„Rozhodně vidíme rostoucí známky znepokojení Teheránu nad nevyzpytatelností Hútíů. Odklonění veškerého námořního obchodu přes Rudé moře vytváří možnost potenciálního zpětného úderu na Írán ze strany zemí, které by se jinak pravděpodobně nestaraly o to, že musí být odkloněna jen izraelská a americká lodní doprava,“ uvedl nejmenovaný americký představitel pro CNN.

Dozvuky smrtícího útoku

Írán se rovněž obává reakce, jakou může vyvolat zabití amerických vojáků v Jordánsku. Při nedělním útoku zemřeli tři lidé. K dronovému úderu se přihlásily proíránské skupiny známé pod zastřešujícím názvem Islámský odpor v Iráku.

Podobné organizace přitom už na Blízkém východě od začátku války v Izraeli podnikly přes 150 útoků na americké základny a další pozice. Až nedělní útok si ale vyžádal oběti.

Ani ozbrojené skupiny napojené na Írán teď zřejmě nechtějí situaci eskalovat. Kupříkladu organizace Katáib Hizballáh oznámila, že přerušuje veškeré útoky na americké jednotky.

„Je zajímavé, že už samotné očekávání americké reakce mělo odstrašující účinek na hlavní íránskou proxy sílu, aniž by USA vystřelily jediný náboj,“ řekl pro CNN Jonathan Lord, ředitel programu pro bezpečnost na Blízkém východě v Centru pro novou americkou bezpečnost.

Podle něj útok v Jordánsku podle všeho podkopal íránský přístup, který od října spočíval pouze v takové eskalaci, která by USA nebo Izrael nevyprovokovala k razantní odpovědi.

„Skupiny napojené na Írán se staly obětí svého vlastního úspěchu. I když byl útok v Jordánsku podobný těm, kterých bylo předtím více než 150, jeho následky byly smrtelnější,“ dodal Lord.

Někteří republikáni začali krátce po útoku volat po tom, že by měly USA bombardovat Írán a nepřítele zastrašit. Washington i Teherán se prozatím přímé konfrontaci vyhýbají. Prozatím provedli několik úderů na desítky cílů v Iráku a Sýrii.

Americká CNN poznamenala, že tento přístup bude zřejmě pokračovat. I přes vířivé emoce administrativa Joea Bidena s největší pravděpodobností nakonec nepřistoupí k odvetnému útoku přímo na Írán.

Tagy: