CNN: Rusové si klidně vezmou i Moldavsko. K vítězství Kyjev potřebuje pomoc pěti zemí

Tank T-72 sil Doněcké lidové republiky (6. 5. 2022)

Pomáhá Ukrajině americká rozvědka?

Ukrajina nezvládne válku vyhrát sama, Rusů bude vždycky více. Evropské státy proto musí na svém území ukrajinské vojáky trénovat a neustále Kyjev zásobovat. V rozhovoru pro CNN to prohlásil někdejší významný americký generálmajor Mike Repass, který v dubnu osobně navštívil válkou zmítanou zemi.

Málokdo chápe, co Ukrajina potřebuje k vítězství ve válce, více než on. Penzionovaný americký generál Mike Repass v minulosti velel speciálním operacím USA v Evropě a šest let dělal na žádost Washingtonu poradce ukrajinské armádě. V dubnu navštívil Polsko i Ukrajinu, aby získal lepší vhled do současného konfliktu a snad i našel řešení, jak ho co nejrychleji ukončit.

Repass v rozhovoru pro CNN zmínil, že NATO i Ukrajina dělají řadu chyb, které poskytují Rusům příliš příležitostí k územním ziskům. Podle něj musí vojáci Kyjeva kompletně ruskou armádu z Ukrajiny vyhnat, jakýkoli jiný scénář bude znamenat vítězství Ruska.

Bez Západu Ukrajina nevyhraje

„Ukrajina stále potřebuje pomoc, a to ve velkém. NATO reaguje příliš pomalu. Problém také je, že nemáme dohled nad tím, co se děje s darovaným vojenským vybavením ve chvíli, kdy se dostane na Ukrajinu,“ řekl generál ve výslužbě pro CNN s tím, že Ukrajinci zbraně a techniku nerozdělují systematicky. „Spíše je to o tom, že šéf nějaké brigády X zavolá a řekne: ‚Hej, potřebuju 27 Javelinů.‘ Takže je to velmi personalizované, takhle se ale válečná logistika neplánuje,“ dodal Repass.

Podle něj si NATO a mezinárodní společenství stále více uvědomují, že pouhé posílání zbraní a zásob na Ukrajinu nebude stačit. Státy se budou muset do války aktivněji zapojit. Přirozeně ne na území napadené země.

„Je potřeba, aby Američané, Francouzi, Poláci, Britové a Němci pomohli každý zvlášť vytvořit brigádu ukrajinské bojové síly. Tyto země mají značné vojenské kapacity a mohou vybavit ukrajinské jednotky a trénovat je na svém vlastním území. Takže by existovalo pět brigád v pěti operačních sektorech. Na to byste potřebovali zhruba šest až osm měsíců. Brigády by měly západní vybavení a bojovaly by podle západních standardů,“ navrhuje americký generál.

Pět brigád představuje vojenskou sílu o počtu 40 tisíc mužů. Podle Repasse to sice není moc, generál se ale domnívá, že západní vojenství se nedá srovnat s tím ruským a proto v současné válce jde především o taktiku a vybavení než o papírová čísla. „Rusko bude mít vždycky více jednotek. Jen nutně nebudou lepší,“ míní Repass.

Jak to vypadá na bitevním poli?

Navzdory značným ukrajinským úspěchům se americký generál obává, že Rusko v současnosti v Donbasu postupuje a připisuje si územní zisky na severu i jihu regionu. Repass dále předpovídá, že se Rusové pokusí obklíčit Mykolajiv, jehož zisk by armádě Moskvy otevřel cestu k přístavu Oděsa. Kdyby Oděsa padla, mohli by Rusové utvořit územní koridor od Donbasu až k Podněstří.

„Vnímám to jako vážnou hrozbu, myslím si, že Moldavsko bedlivě sledují. Pokud ho budou moci vzít, tak to udělají. Abych byl konkrétní, mluví hlavně o Podněstří. Pak by byli u bran Moldavska. A ta země by se nedokázala ruské invazi efektivně bránit,“ sdělil Repass pro CNN.

„Válka bude trvat nejméně dva roky. Hlavně nesmíme dopustit, aby došla do patové situace. Pak by spustil Putin brutální okupaci dobytých území,“ uzavřel generál ve výslužbě.

Tagy: