Co hrozí, když bude válka? Granáty v Česku snad bouchat nebudou, věří poslanci

Poslanci v Poslanecké sněmovně

Bude válka? Přímý střet Ukrajiny s Ruskem snad nehrozí a granáty v Česku bouchat nebudou, věří čeští poslanci. CNN Prima NEWS několik z nich řeklo, jak se může konflikt mezi zeměmi dotknout České republiky. Varovali před migrační vlnou i před zdražením plynu a ropy.

„Osobně si válku představit nedokážu. S trochou volného přirovnání si myslím, že se střet Ukrajiny s Ruskem bude blížit studené válce z minulého století. Pamětníci říkají, jak se třeba dvě letadla obou stran sledovala někde na hranici, letěla poblíž sebe, vojska se na sebe dívala, byla nervózní, ale všichni si byli moc dobře vědomi, že to vypuknout nemůže,“ předpověděl pro CNN Prima NEWS poslanec opozičního hnutí ANO Martin Kolovratník.

Zároveň upozornil, že oproti minulému století jsou v současnosti evropské země a Rusko ekonomicky mnohem provázanější. „I to bude pro obě strany motiv, aby to nepřerostlo v opravdovou válku,“ podotkl.

Pokud by se ale opravdu rozpoutala, zůstane podle Kolovratníka na území Ukrajiny. „Jsem si skoro na tisíc procent jistý, že granáty v Česku bouchat nebudou. Nedokážu si představit, že by NATO vyslalo do boje své vojáky. I proto, že Ukrajina není jejím členem. Může ji pasivně podporovat ve formě zásobování materiálem nebo logistikou, ale bohužel by na to jinak Ukrajina zůstala sama,“ myslí si Kolovratník.

Podobně to vidí i člen hnutí SPD Jaroslav Bašta. „Vypadá to, že pokud by vypukla válka, tak jen na území dvou povstaleckých republik. K ostrému válečnému konfliktu ale možná nedojde. Myslím, že to skončí jako s Krymem,“ uvedl. Že by v Česku bouchaly granáty, podle něj vyloučené není, ale je to velmi nepravděpodobné.

Šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný si případnou válku nechce ani představovat. Upozornil, že Česko je součástí kolektivní obrany Severoatlantické aliance. „Takže by to nebyla otázka boje České republiky, ale celé aliance,“ zdůraznil s tím, že chce Čechy uklidnit. „V tuto chvíli stojíme před potenciálním konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem a je zodpovědností politiků, aby udělali vše pro to, aby nepřerostl do konfliktu celoevropského,“ zdůraznil Výborný.

Putin se nemusí zastavit na Ukrajině

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ale CNN Prima NEWS řekl, že válka už ve skutečnosti probíhá. „Ruské jednotky překročily hranice samostatného svébytného státu, přestože se tváří, že vstupují na nějaké území. V reálu jsme v situaci, kdy jeden stát napadl druhý,“ upozornil.

I ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) řekla, že ruský prezident Vladimir Putin svým rozhodnutím válku formálně vyhlásil. „A to i přesto, že platí dohody z Budapešti, kde se Rusko zavázalo k respektování územní integrity Ukrajiny. Jde o narušení veškerých smluv mezinárodního práva,“ kritizovala.

Benda nepředpokládá, že by vojáci vtrhli i do Česka. I současný střet ale pro Čechy může být velkým problémem. „Znamená to střednědobé ohrožení celé východní Evropy. Jsme součástí Severoatlantické aliance stejně jako Polsko, pobaltské státy, některé státy Balkánu. V případě jejich ohrožení by se aktivoval článek čtyři, a v tu chvíli přichází obrana ze všech zemí, které jsou součástí aliance,“ zdůraznil.

Podobně o situaci na Ukrajině mluví i premiér Petr Fiala (ODS). V úterý ve Sněmovně řekl, že Evropa je krok od války a že se Putin nemusí zastavit jen na Ukrajině. „Kdo by věřil, že tento postup a snahy Putina o oživení Sovětského svazu mohou skončit na východě Ukrajiny, ten se mýlí, je naivní. Podívejme se do starých map, kam až Sovětský svaz zasahoval, a pochopíme všichni, jak se nás to bytostně dotýká,“ varoval. Podle něj by sankce vůči Rusku měly přijít co nejdříve.

Jak se konflikt týká Česka?

Podle Langšádlové může konflikt eskalovat a týkat se i Česka. „Pokud Putinovi není svatá suverenita jedné země, nebude mu svatá ani suverenita naše,“ upozornila a jmenovala několik následků, které by konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem mohl pro nás mít. Patří mezi ně migrační vlna, ekonomické dopady i komplikace ohledně dodávek plynu.

Před možnou migrační vlnou varovali i ostatní poslanci. „Ukrajinci logicky půjdou na západ, takže do Polska, na Slovensko i do Česka. Ale na všem zlém je něco dobrého, například po covidové krizi je u nás málo lidí ve stavebnictví, takže by tu mohli pracovat, což by paradoxně mohlo být i trošku pozitivní,“ připustil Kolovratník s tím, že Ukrajinci jsou Čechům blízcí.

Podle Výborného může mít konflikt dopad na české podnikatele, kteří zaměstnávají Ukrajince. „Je možné, že budou muset v rámci nějaké všeobecné mobilizace narukovat. Může to být problém i pro naše firmy, které obchodují s Ukrajinou, případně mají své firmy přímo na Ukrajině,“ varoval lidovec s tím, že vláda je ale připravena tuto situaci řešit formou různých kompenzací.

Poslanci varují i před komplikacemi v dodávkách ropy nebo plynu. „Nechci jít do extrému, že vypnou plyn, ale může zdražit. Už teď jsou energie drahé a může to být horší. To by byl ohromný problém,“ upozornil Kolovratník. Premiér Fiala však v úterý ujišťoval, že Evropská unie pracuje na snížení energetické závislosti na Rusku. „Jsou předjednány dodávky energetických surovin z jiných zemí,“ řekl. Česko má podle odborníků zásoby ropy a zemního plynu na několik týdnů až pár měsíců.

Tagy: