Dětí nakažených covidem přibývá. V Brně dvě bojují o život na umělé plicní ventilaci

Dítě s koronavirem v nemocnici

Těžký průběh covidu u dětí

V brněnské nemocnici bojují dvě děti s covidem o život. Obě jsou připojené na umělé plicní ventilaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. S koronavirem se v nemocnici léčí i dalších 11 dětí, tři z toho jsou na JIP. Nakažených nezletilých v Česku rapidně přibývá, virus se šíří hlavně ve školách. Už šest dětí do 14 let s covidem zemřelo, z toho dvě za poslední dobu. Pomoct by mělo očkování.

„Na umělé plicní ventilaci jsou napojení dva dětští pacienti, kteří leží na ARO. Zhruba tři pacienti leží na JIP a osm pacientů je na standardním oddělení,“ informoval CNN Prima NEWS primář Kliniky dětských infekčních nemocí FN Brno Tomáš Habanec. S informací původně přišel web iDNES.cz.

Podle lékaře existuje řada dětí, které potřebují kyslík či nějakou podporu. „Hospitalizované jsou především děti, které mají jiné přidružené onemocnění, třeba chirurgičtí nebo onkologičtí, prakticky polymorbidní pacienti. Samozřejmě jsou tu ale i děti, které mají jako základní onemocnění covid,“ upozornil Habanec.

Podle primáře se během týdne počet dětských pacientů s covidem v nemocnici pohybuje mezi deseti až dvaceti.

Covid se může stát pandemií dětí

Počet dětí s koronavirem rapidně roste v celém Česku, nezletilí tvoří až třetinu všech nových případů. „Dětské ordinace jsou teď extrémně přetížené záchytem pozitivně testovaných dětí ve školách,“ potvrdila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky Ilona Hülleová.

Podle přednostky kliniky infekčních nemocí v brněnské Dětské nemocnici Lenky Krbkové se covid u dětí šíří kvůli variantě delta rychleji než dříve. „To, že zatím nenastávají komplikace ve větší míře, neznamená, že se nemohou objevit vůbec. Pandemie nás ještě může překvapit a může se stát pandemií dětí,“ uvedla pro iDNES.cz lékařka.

Podobné obavy vyjádřila i Hülleová. „Máme sice štěstí, že u dětí je většinou průběh mírný, ale ani to není pravidlem. Osobně se setkávám i s dětmi s covidem, které jsem před rokem neviděla. Mají vysoké horečky, bolí je klouby, mají zimnici, jsou unavené, bolí je hlava, a takových případů přibývá,“ zdůraznila.

Mohou se objevit vážné komplikace

Mezi nejčastější příznaky covidu u dětí patří právě teplota, bolest hlavy, kašel, rýma nebo vyrážka. Rodiče by je tak podle lékařů neměli podceňovat a obrátit se na své pediatry. U nezletilých se navíc může rozvinout nebezpečný syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi PIMS-TS, který postihuje zhruba jedno dítě z tisíce.

Způsobuje ho opožděná reakce imunitního systému, který na přítomnost infekce zareaguje abnormálním způsobem, a začne tak škodit buňkám vlastního těla. Vážné komplikace mohou přijít po dvou až čtyřech týdnech od pozitivního testu.

Podle přednosty pediatrické kliniky motolské nemocnice Jana Lebla lékaři v Česku od loňského podzimu do letošního jara diagnostikovali toto onemocnění u 207 dětí. Pediatři se navíc obávají, že dětí s tímto syndromem na jednotkách intenzivní péče v následujících týdnech přibude. „PIMS-TS se typicky projevuje za dva až čtyři týdny po kontaktu dítěte s koronavirem, takže hlavní nápor nemocných dětí teprve očekáváme v nejbližších dnech a týdnech,“ řekl Aktuálně.cz Lebl.

Mezi nejčastější příznaky syndromu patří horečky trvající několik dní, bolesti břicha, zvracení, průjmy, změny na kůži, prokrvácená oční víčka, malinový jazyk, zvětšené uzliny nebo potíže s dýcháním. Syndrom může poškodit i funkčnost srdce a mohou začít selhávat orgány.

Zemřelo už šest dětí

V Česku zatím lékaři neevidují žádný případ úmrtí dítěte kvůli tomuto syndromu. S covidem ale během pandemie zemřelo už šest dětí do 14 let, z toho čtyři dívky a dva chlapci.

O posledním dítěti, které zemřelo s covidem, ministerstvo zdravotnictví informovalo v pondělí 6. prosince. Šlo o chlapce z Moravskoslezského kraje, který by v prosinci oslavil třetí narozeniny. Necelé dva týdny předtím, 24. listopadu, zemřela desetiletá dívka z Lounska. První dítě, které bylo mladší čtrnácti let a zemřelo v souvislosti s koronavirem, byla osmiletá holčička z Plzeňského kraje. A to v únoru letošního roku.

Covidová tsunami ve školách

Podle dat prezidenta Pedagogické komory Radka Sárköziho se covid v současné době šíří hlavně mezi dětmi ve školách. Vlnu přirovnal k tsunami. „Aktuální situace je nejhorší za celou dobu epidemie. Školami se valí doslova covidová tsunami. Zatímco při únorové vlně se týdně nakazilo méně než 1 000 žáků na 100 tisíc, nyní je to v některých okresech i 5 000 na 100 tisíc. Pokud se neudělá žádné opatření ve školách, můžeme se dostat až na 300 mrtvých denně. Školy jsou hlavní zdroj nákazy této vlny a právě přes ně se covid šíří do rodin. Nejsou to restaurace nebo vánoční trhy,“ řekl CNN Prima NEWS Sárközi.

Podobné zkušenosti ze škol popsali i samotní studenti. Ve školách prý často oni ani učitelé nenosí respirátory, jeden kašle přes druhého a mnoho žáků i učitelů končí v karanténě. „Dětské ordinace jsou teď extrémně přetížené záchytem pozitivně testovaných dětí ve školách. Děti se ve školách míchají a jede to tam ve velkém,“ potvrdila lékařka Hülleová.

Ředitelé některých základních škol v Praze se rozhodli vyhlášením ředitelského volna prodloužit vánoční prázdniny. Mnohým školákům tak začnou prázdniny už 20. prosince, o tři dny dříve proti řádnému termínu prázdnin.

Ministerstvo školství i přes některé výzvy prodloužit vánoční prázdniny ve školách nemíní. Na neprodlužování vánočních prázdnin se už dříve dohodli končící ministr Robert Plaga (za ANO) a jeho pravděpodobný nástupce Petr Gazdík (STAN). Podle Sárköziho by školy měly zahájit distanční výuku, a to už v pondělí 13. prosince.

Pomůže očkování

Řešením covidové vlny mezi dětmi by mělo být očkování. Děti od pěti do jedenácti let se mohou k vakcinaci registrovat od 13. prosince.

„Navakcinujte se, kdo můžete, je to nejlevnější a neúčinnější prevence koronaviru. Samotný covid má daleko horší efekt, zničí vám tkáně, plíce, srdce, nervový systém, pohybový systém. Mohou z vás být invalidé, takže vakcína s přechodnými nežádoucími účinky je určitě daleko lepší řešení než riskovat invaliditu nebo případnou ztrátu života,“ vyzvala v úterý k očkování náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková na Frekvenci 1.

Tagy: