Dokud budou Rusové v Avdijivce krvácet, Ukrajina neustoupí. Expert popsal, co rozhodne válku

Ukrajinský voják u Avdijivky pálí z raketometu.

Bitva o Avdijivku

Ukrajinci budou bránit Avdijivku, dokud to bude mít smysl a Rusové tam budou krvácet. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní analytik Martin Svárovský. Podle něj scénář surových bojů ve zmíněném doněckém městě připomíná bitvu o Bachmut či Severodoněck. Svárovský kromě jiného upozorňuje na skutečnost, že obsazení těchto měst stálo ruskou armádu obrovské ztráty.

„U velkých bitev – jako byla například bitva o Bachmut nebo Severodoněck – platí, že pro Ukrajince žádné z těchto měst samo o sobě nepředstavuje velkou strategickou hodnotu. Pro ně má cenu bránit takové město do doby, dokud tam Rusové budou krvácet. Severodoněck stál Rusko odhadem 20 tisíc vojáků, Bachmut zhruba 50 až 70 tisíc vojáků a Avdijivka (zatím) 30 tisíc vojáků,“ řekl Svárovský pro CNN Prima NEWS.

V případě krvavých bitev o Severodoněck či Bachmut se Ukrajinci stáhli až poté, co jim začalo hrozit bezprostřední nebezpečí ruského obklíčení. Předtím však dlouhé měsíce působili okupantům obrovské ztráty. Boje o Severodoněck skončily v červnu 2022, v případě Bachmutu až loni v květnu. I díky až neuvěřitelnému vzdoru ukrajinských obránců se bitvě o Bachmut přezdívá „mlýnek na maso“, což má dokumentovat fatální ruské ztráty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Avdijivce hrozí kapitulace. Vybombardovanou pevnost obklíčila ruská armáda

Podle Svárovského lze podobný scénář předpokládat i v bitvě o Avdijivku. „Ve chvíli, kdy už z pohledu Ukrajinců nebude mít smysl Avdijivku bránit, tak prostě ustoupí a posunou se za další linii. O válce nerozhodují výsledky jednotlivých bitev, nýbrž opotřebení armády. Ukrajinci postupují právě tak, aby ruskou armádu opotřebovali,“ dodal expert.

V Avdijivce nyní zuří surové boje mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty. Ukrajincům hrozí fatální obklíčení. Rusko začalo vyvíjet silnější tlak na Avdijivku – ležící na frontové linii severně od Doněcku – počátkem roku 2023. Tehdy se zdálo, že ukrajinská obrana, která v tomto městě drtila jeden ruský konvoj těžké techniky za druhým, je prakticky neprolomitelná.

Brutálnější než bachmutský mlýnek?

Ukrajinci brání Avdijivku od roku 2014. Boje s různou intenzitou tam probíhají 10 let. V létě roku 2014 město nakrátko padlo do rukou proruských separatistů, kteří se Avdijivky zmocnili díky vojenské pomoci Moskvy. Ukrajinci však nad strategicky významnou pevností a „branou“ do okupovaného Doněcku brzy znovu získali kontrolu. V roce 2017 se u Avdijivky uskutečnila další ničivá bitva mezi ozbrojenými silami Ukrajiny a separatisty, kteří se znovu (neúspěšně) pokusili město obsadit.

V únoru 2022 se do tohoto cíle naplno vložila ruská armáda. Obsazení Avdijivky tehdy bylo jedním z nejdůležitějších cílů Kremlu. Horká fáze bitvy o Avdijivku započala loni v říjnu, kdy ruské síly udeřily na sever, západ a jih od města obrněnými útočnými skupinami i vrtulníky s podporou dělostřelectva. Od poloviny října je Avdijivka pod trvalou ruskou palbou.

I přes masivní ruské ztráty, které v určitém období – alespoň podle Kyjeva – překonávaly „bachmutský mlýnek na maso“, okupanti dosahovali nepatrných postupů. Začátkem února v Avdijivce propukly krvavé pouliční boje. Město, v němž bývala největší koksovna v Evropě, bylo kvůli masivnímu ostřelování a bombardování z 95 až 98 procent zničeno. Tyto údaje vyplývají ze zpráv, které poskytl šéf Doněcké oblasti Vadym Filaškin.

VIDEO: Které zbraně Ukrajina potřebuje nejvíce?

Před invazí žilo v Avdijivce asi 30 tisíc obyvatel. Po roce války zůstalo ve městě zhruba 200 civilistů, odhadoval tehdy velitel tamní vojenské správy Vitalij Barabaš. Nyní už v ruinách a troskách přežívá pouze hrstka ukrajinských obyvatel. Ti většinu svého času tráví ve sklepě. Často se jedná o starší lidi, kteří i přes naléhání ukrajinských úřadů nechtějí Avdijivku opustit.

Nově jmenovaný hlavní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ve středu prostřednictvím Telegramu oznámil, že Avdijivku navštívil společně s ministrem obrany Rustemem Umerovem. Podle Syrského je situace na místě extrémně složitá a napjatá.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina Rusko Donbas Doněcká oblast Martin Svárovský Avdijivka Severodoněck Bachmut