Ekonom Slaný: Obchodní válka s Čínou Evropu poškodí. Očekávejme odvetu, varoval Peterka

Ekonom Martin Slaný

Co na to vaše peněženka 12.6.2024

Zavedení cel na čínské elektromobily evropským automobilkám konkurenceschopnost na globálním trhu nevrátí, je přesvědčen ekonom a vysokoškolský pedagog Martin Slaný. Podle odborníka na digitální ekonomiku Pavla Peterky Evropa zaváděním moderních zelených technologií zahraniční konkurenci nepřeválcuje. Oba experti se zároveň ve vysílání pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS shodli, že výsledky nedávno skončených eurovoleb Čechům finanční úlevu rozhodně nepřinesou.

Slaný i Peterka hledí s obavami na ekonomické napětí mezi Evropskou unií a Čínou. „Lze očekávat, že přijde nějaká odveta. V zásadě se ocitneme v prostředí obchodních válek, které povedou k nějakému deglobalizačnímu trendu,“ řekl Peterka. Zároveň je celní politika EU v očích Peterky extrémně nepřehledná. „Celní sazebník EU má dnes více stran, než celá americká ústava včetně všech dodatků,“ uvedl ekonom.

ČTĚTE DÁLE:  Vláda je o krok blíže nákupu německých tanků Leopard. Česko za ně zaplatí 52 miliard

Zvýšení cla na dovoz čínských elektromobilů na více než 38 procent považuje Slaný za protekcionistický krok ze strany EU. „Čína mohla za výrazně nižších celních podmínek dovážet automobily, které by vytvářely tlaky na domácí výrobce,“ upozornil ekonom. Opatření se podle Slaného projeví i tím, že elektromobily budou v Evropě pomaleji zlevňovat.

Kritický byl Martin Slaný také ke snahám o regulaci budoucího směřování evropské ekonomiky ze strany bruselských úředníků. „Konkurenceschopnost a technologický pokrok se nedají naplánovat,“ pronesl expert.

Peterka varoval před zákazem výroby aut se spalovacími motory v Evropské unii, který by měl vejít v platnost během následujících dekád. Apeloval na oddálení zákazu. „Není to  jen moje osobní preference, ale je to důležité i z pohledu českého průmyslu, který je na  automobilovém průmyslu závislý,“ upřesnil hlavní ekonom skupiny Roklen.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Holub. Z německé vlády bude chromá kachna, lidé jí to spočítali. Extremisté způsobili paniku

Tagy: