Expert: Ztráta Adámka jako motivace k tragédii? U sebevražd stačí i méně závažné okolnosti

Tragická smrt 40leté Jany a jejího tříletého syna Adama vzbuzuje řadu otázek. Lidé se především tážou, co se matce hnalo hlavou ve chvíli, kdy se rozhodla ukončit život synovi i sama sobě. Odpověď už nikdy nedostaneme, přesto experti spekulují, co přesně mohlo ženu k nepochopitelnému činu dohnat.

Co tragické smrti Jany a Adama předcházelo, je stále otázkou. Objevují se však informace, že za celým činem stály rodinné problémy. „Co jsem se dočetl, měla matka vrátit syna otci, k čemuž nedošlo. Teoreticky se mohlo stát, že u ní došlo k psychické výchylce, kdy mohla vinit bývalého přítele z toho, co se jim stalo, a agresi pak přenést na dítě. To se pak mohlo dostat až do extrému, který sledujeme,“ uvedl v pořadu Nový den bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda.

Lidé nyní spekulují, zda právě hrozba ztráty dítěte mohla matku dovést až k jeho vraždě a následné sebevraždě. „Může to být příčina. K sebevraždě mnohdy stačí mnohem méně závažné okolnosti. Pro lidi myslící v normálním režimu je to těžko pochopitelné. Pokud je však člověk ve stresu a tlaku, může i velmi malý podnět vnímat intenzivněji, než kdyby byl v pořádku. Impulz pro spáchání takového činu tedy může být mnohem méně zásadní než fakt, že žena mohla přijít o dítě,“ pokračoval.

Předejít tragédii je těžké

Podobným činům lze podle jeho názoru těžko zabránit. „Musel by to dát najevo buď slovně, nebo by to musel někdo z jeho okolí vytušit z jeho chování. To ale funguje pouze v případě, že je dotyčný v kontaktu s někým, koho velmi dobře zná. Pokud je na dovolené sám s tříletým dítětem, nelze očekávat, že by někdo něco takového tušil,“ doplnil Kazbunda.

S tím, že je komplikované odhalit takto tragické situace zavčasu, souhlasil také forenzní psycholog Karel Netík v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Rozšířené sebevraždy, kdy je příčinou deprese u rodiče, který s sebou bere i dítě, protože ho nechce vystavovat tomuto ošklivému světu, by teoreticky poznat šlo. U zkratkovitého jednání se to dopředu vypozorovat příliš nedá,“ doplnil.

Psycholog doplnil, že si nemyslí, že by Jana jednala z pomsty k partnerovi. „Pomstu partnerovi známe už z antické literatury. V takovém případě by však zabila jen dítě, a ne sebe. Takže možná nešlo o pomstu, ale o zkratkovité jednání,“ dodal a popsal, co takovou situaci může vyvolat.

„Například obava, že přijde o syna. Hovoří se o rodinných sporech a problémech. Četl jsem, že měla odevzdat syna do péče partnera. To pro ni mohlo být tak neúnosné, že se rozhodla zabít sebe i syna,“ dodal Netík.

Psycholog Jan Kulhánek pro CNN Prima NEWS uvedl, do bezvýchodné situace mohou rodiče dostat zejména vleklé spory související s rozchodem či rozvodem.

„Musíme si uvědomit, že spory o dítě nebo rozchodové spory se táhnou ne měsíce, ale někdy i roky. Často bývá dynamika dramatická a graduje. U jednoho z dvojice může růst pocit nespravedlnosti a zmaru, že nemá cenu být na světě. Mnohdy mají potřebu se i pomstít, když se cítí bezmocní a myslí si, že se jim ubližuje. Lidé zahnaní do kouta mohou dělat extrémní věci,“ sdělil.

Situaci mohou eskalovat příbuzní

Situaci mohou někdy eskalovat i příbuzní. „Ne všichni jsou sdílní a svěří se, co se jim honí hlavou. Tomu, že si připadají být v koncích, mají na protistranu velký vztek, a nakonec se pomstí i na dítěti, lze obecně trochu předejít tím, že se rozejdou či rozvedou ne až tak dramaticky. Někdy ke však i příbuzní a přátelé podporují v tom, aby se situace hrotila, stejně jako nenávist,“ doplnil Kulhánek.

Člověk se před takovým činem, jako byla vražda dítěte vlastní sebevražda, může chovat naprosto normálně. Okolí pak nemá šanci poznat, že se něco chystá. Ostatně chlapec měl s sebou sáňky a žena byla oblečena do zimního počasí.

„Pokud chce člověk spáchat sebevraždu, nemá to ve většině případů racionální podklad,“ zmínil bezpečnostní expert Kazbunda. „Až ke konci dne může svůj cíl zrealizoval. Nelze ale říci, zda to bylo nějaké náhlé pohnutí mysli, nebo plánovaná akce. Je možné, že to žena plánovala, ale to bychom spekulovali,“ uzavřel.

Tagy: