Falešné záběry jako propaganda? Změnit tvář či hlas je ve filmu běžné, říká Jákl

Co Čech, to politik! (324)

V dnešním světě moderních technologií je možné prakticky cokoli, připustil režisér, producent a herec Petr Jákl. Díky svým zkušenostem z filmu ví, jak snadno se může někomu změnit tvář nebo hlas a obraz vypadá věrohodně. I tyto nástroje pak může využít ruská nebo ukrajinská propaganda, sdělil v pořadu Co Čech, to politik!

„To, co používáme ve filmu, je relativně jednoduché. Ať už vyměnit obličeje, změnit hlas, deep fake, cokoli. To je ve filmu běžná realita,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Deep fake znamená třeba nahrazení existující osoby podobiznou někoho jiného.

I na takové praktiky v souvislosti s invazí na Ukrajině upozornili někteří odborníci. Kromě reálné se totiž vede i válka informační. Mezi lidmi se pak najdou tací, kteří nevěří i reálným záběrům. Jde například nafingovat mrtvolu? „Možné je vše a stát se to může, ale pravděpodobnost je malá. I když ruská propaganda takové věci dokázala,“ pokračoval Jákl.

S tím, že jsme v informační válce, souhlasí i odborníci. „Musíme si stále uvědomovat, že obě strany vypouští někdy až za vlasy přitažené informace,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Andor Šándor.

Proto je k takovým informacím třeba přistupovat opatrně. „Rychle se mění, je tam řada emocí a neznalosti toho, co se děje. Je důležité zachovat si odstup, zapnout mozek místo emocí a před bezhlavým sdílením počkat. Reportování z válečných konfliktů je problematické. I u nás jsou sociální sítě místem pro ruské dezinformační operace,“ sdělil analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už měsíc. Ukrajinci obklíčili Rusy ve třech větších městech severozápadně od Kyjeva. Zdá se, že Irpiň už mají znovu téměř pod svou kontrolou. Během války zemřelo minimálně 128 dětí, informuje Kyjev. To i vše další CNN Prima NEWS nepřetržitě sleduje v on-line článku.

Tagy: