OBRAZEM: Ukrajinci obnovují Buču i Irpiň. Stále však odkrývají hrůzy ruské okupace

Žena v troskách svého domu v Irpini zalévá rostlinu, která ruskou okupaci přežila.

Válka na Ukrajině (11.5.2022 6:00)

Ukrajinské síly před časem znovu převzaly kontrolu nad oblastmi, které první týdny války drželi Rusové. Města jako Buča nebo Irpiň se staly nechvalně proslulými kvůli řádění okupantů, kteří za sebou zanechali stovky mrtvých civilistů. Obce se nyní postupně navrací k životu. Hrůzy války jsou však stále patrné a Ukrajinci stále objevují nové masové hroby.

Buča a Irpiň. Dvě města, která pozorovatelům války na Ukrajině dozajista utkvěla v paměti. Dělí je od sebe de facto jen pár kroků – řeka, přes kterou vede krátký most.

Ruská invazní vojska Buču a Irpiň obsadila zkraje zahájení války na Ukrajině a okupovala je zhruba měsíc. Města se nacházejí v těsné blízkosti ukrajinské metropole Kyjev, tudíž byla pro Rusy klíčová, pokud chtěli doufat v úspěšné obléhání.

Dnes víme, že tato část ofenzivy se ruským silám nepodařila podle představ, a koncem března se z oblasti vojska stáhla. Navzdory tomu, že Rusko oficiálně uvádí, že své cíle v místě splnila, analytici i státy světa se domnívají, že se okupanti zakousli do sousta, které nedokázali pozřít. Místo toho začali svoji pozornost směřovat na východ Ukrajiny.

Do Buči a Irpini posléze vstoupili ukrajinští vojáci, kterým se naskytly hrůzné pohledy. Ve městech totiž nalezli stovky zavražděných civilistů.

Řada těl na sobě měla střelné rány, jiná byla ohořelá, často kvůli zásahům tanků či jiné těžké techniky. Někteří mrtví civilisté měli svázané ruce či zavázané oči a na tělech známky po mučení. Mezi mrtvými byly také ženy a děti.

Ohavná svědectví z Buči

Ruská okupace Buči a Irpině přinesla i řadu ohavných svědectví. „Třásli jsme se ne kvůli zimě, ale kvůli strachu, protože jsme mohli slyšet, co Rusové dělali zajatcům,“ vyprávěl pro agenturu AFP Vitalij Žyvotovksyj, jeden z obyvatel Buče, který řádění Rusů přežil. Jeho dům však skončil v troskách.

K vraždění v Buči přinesl svědectví i Ukrajinec Vladislav Kozlovskyj, který promluvil pro tamní web Vot-Tak. „Některé z místních znali (Rusové), prověřili jejich dokumenty, a pokud se podíleli na operacích na Donbasu nebo byli registrováni v teritoriální obraně, byli okamžitě zastřeleni. Také nám kontrolovali tetování a hledali nacistické svastiky. Zabili kohokoliv, kdo měl na oblečení vlajku či národní znak Ukrajiny,“ řekl přeživší.

Web The Sunday Times citoval 80letou Marii Dabičovou, která uvedla, že Rusové svázali jejím sousedům ruce a nohy před tím, než je zabili. Ve sklepě v její ulici následně vojáci nalezli osmnáct těl mužů, žen i dětí. „Mučili je. Někteří měli uřezané uši, jiní vytrhané zuby. Byly tam i děti ve věku 14 a 16 let. Ruští vojáci jsou horší než zvířata. Ta takové věci nedělají,“ dodal voják územní obrany Serhij Torovyk.

Přichází čas obnovy

Ukrajinci Buču a Irpiň osvobodili koncem března poté, co se ruské síly z oblasti kolem Kyjeva a později i Černigova stáhli. Drtivá většina obyvatel z měst před Rusy stihla utéct, uvádí se až 90 procent. Z těch, co zůstali, přežili ruské řádění jen někteří.

Do měst se později uprchlí obyvatelé postupně začali vracet a zahájili obnovu svých obydlí. Lidé odklízejí trosky svých zničených domů a hledají, co z jejich majetku vydrželo. Ti šťastnější z obyvatel své domy „pouze“ opravují a znovu se do nich stěhují.

V Buči už začaly otevírat i některé různé podniky. Svoji pekárnu již během velikonočních svátků znovu zpřístupnil Jaroslav Burkivskyj, fungují i některé kavárny.

Ukrajinci stále hledají těla zavražděných

Rekonstrukce zničených měst však potrvá ještě řadu měsíců a možná i let. Stopy ruské okupace jsou a stále budou patrné na ulicích Buči i Irpině, ale také na duších místního obyvatelstva.

Ti začali kromě oprav svých obcí také pohřbívat zavražděné blízké. Těla civilistů často Rusové nechali ležet na ulicích, jindy je vhodili do masových hrobů. Tyto mrtvé začali Ukrajinci exhumovat. Řadu těl však dodnes nenašli, a tak i nadále probíhají pátrací akce po provizorních pohřebištích, která narychlo vytvořili ruští vojáci.

Podle oficiálních údajů Ukrajiny zemřelo v Buči minimálně 412 místních obyvatel. Zahraniční pozorovatelé toto číslo dosud nepotvrdili. Lze očekávat, že smutná bilance ještě poroste, protože ukrajinští vyšetřovatelé stále nacházejí další masové hroby. V Irpini podle Ukrajinců zahynulo necelých 300 civilistů.

Rusko oproti tomu dodnes popírá jakékoliv vraždění civilistů v těchto ukrajinských městech. Prokremelská propaganda tvrdí, že videozáběry a fotografie z Buči a Irpině jsou buď zinscenované, nebo že vraždy započaly až poté, co se ruské síly z měst stáhly.

Tagy: