Gerrard je mrzák, nepoklekneme. Čeští politici stojí za Spartou a dětskými fanoušky

Dětští fanoušci na zápase Sparta–⁠Rangers

Mediální útoky z Velké Británie na děti, které ve čtvrtek fandily Spartě na Letné v zápase Evropské ligy proti Rangers, pobouřily českou veřejnost. Názory, že by bučení na záložníka skotského týmu Glena Kamaru dokládalo rasismus, tvrdě odsoudilo i několik politiků. Mezi ně patří mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), šéf hnutí SPD Tomio Okamura či řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS). Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si kvůli incidentu dokonce předvolá britského velvyslance.

Na Letné byl ve čtvrtek večer velký fotbalový svátek – Sparta proti Rangers v duelu Evropské ligy. Pražané měli kvůli rasistickému chování fanoušků ze začátku srpna uzavřený stadion, ovšem díky výjimce od UEFA mohlo utkání navštívit téměř 11 tisíc školáků a začínajících fotbalistů ve věku od šesti do čtrnácti let.

Kvůli incidentu z březnového souboje Slavie a Rangers ale malí fanoušci vedle podpory Sparty připomněli bučením Kamarovi, že v Česku oblíbencem opravdu není. A to při téměř každém dotyku s míčem. Potleskem ho pak v 74. minutě vyprovodili do šaten, když po druhé žluté kartě uviděl červenou. Pražané nakonec zvítězili 1:0. Atmosféru, kterou dětští fanoušci vytvořili, si pochvalovali sparťanští hráči i trenér Pavel Vrba.

Jiného názoru jsou ovšem britská média. Ta obvinila malé návštěvníky utkání z toho, že rasisticky bučeli na Glena Kamaru. Mezi hlasité kritiky České republiky patří také Kamarův kontroverzní právník Aamer Anwar.

Ten už požadoval, stejně jako v březnu u Slavie, aby byla Sparta z evropských pohárů vyloučena. Podle něj je rasismus v České republice hluboce zakořeněný. Kromě většiny britských médií za Kamarou stojí i trenér Rangers a fotbalová legenda Steven Gerrard, mimochodem v minulosti sám obviněn z rasismu.

I když je starosta Řeporyjí Pavel Novotný notoricky známým slávistou, na Twitteru se zastal dětských fanoušků Sparty. Rovněž sdílí názor, že bučení na Kamaru bylo výrazem toho, že ho fanoušci nemají rádi, nikoliv aktem rasismu. Gerrarda Novotný označil za „duševního mrzáka“.

Neakceptovatelné, zoufalé a směšné

Sparta považuje nařčení z rasismu za absurdní. „Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v on-line prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné. Přestaňte útočit na naše děti. Náš klub bude děti – naši budoucnost a naši pýchu – hrdě bránit,“ uvedlo ve svém vyjádření vedení klubu.

Proti současným tvrzením britských médií se jako jeden z prvních politiků ohradil ministr vnitra Jan Hamáček. „Nebudeme akceptovat obvinění nevinných dětí i celé společnosti. Britská strana se musí dozvědět, že se ohrazujeme,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS s odkazem na to, že si šéf resortu zahraničí Jakub Kulhánek předvolá britského velvyslance.

„Záměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne. Předvolám si na pondělí  britského velvyslance a budu s ním celou záležitost řešit,“ potvrdil Kulhánek.

Rozhodnutí ministra zahraničí podporuje i premiér Andrej Babiš. „Je ten svět ještě normální? Čtu si, co po zápase Sparty proti Rangers rozpoutali Skoti i jejich média a je mi z toho smutno. To už bude každý pokřik na fotbale spojován s barvou pleti? To necháme na sítích urážet děti? Stojím za Jakubem Kulhánkem, který si předvolá britského velvyslance,“ uvedl předseda vlády.

Kalousek nesouhlasí

Naopak bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) přijde Kulhánkova reakce přehnaná. „Je smutné, když jsou do zjitřené atmosféry mezi dvěma kluby zatahovány děti. Ještě smutnější je, když do toho kvůli předvolební atmosféře zatahuje ministr zahraničí vztahy mezi našimi vládami. Předvolání velvyslance je už hodně silný krok. Hloupý a zbytečný,“ napsal na Twitter. Podobný názor sdílel v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý šéf lidovců Cyril Svoboda.

Kalousek se většinou na Twitteru těší velké podpoře běžných uživatelů. Tentokrát se ale v komentářích setkal spíš s nesouhlasnými reakcemi. Podle většiny komentujících zkrátka celá situace přerostla samotný sport.

„Je to decentní upozornění (Kulhánkovo jednání, pozn. red.), že Brit je člověk stejně jako Čech,“ napsal jeden z uživatelů. „Útoky Britů na ČR pozoruji už dlouho a neustálým opakováním v jejich médiích se mě známí ze zahraničí už několikrát ptali, jestli tu jsme opravdu všichni rasisti. Bojí se sem pak jezdit. Je potřeba se bránit,“ uvedl další.

Také Tomio Okamura se proti britským médiím tvrdě ohradil. „Opět útočí na Českou republiku, a dokonce již i na naše děti. Tento západní aktivismus, který se už neštítí obviňovat i děti, je odporný, a je ukázkou toho, kam nechceme, aby se naše společnost dostala. Plně stojím za našimi kluby a fanoušky, nepoklekneme!“ zmínil.

Tagy: