Rekordní zásah tanku? Zničili jsme ruský obrněnec 10 kilometrů od nás, hlásí Ukrajinci

Tank T-64

Válka na Ukrajině (3.9.2022 8.00)

Jde o jeden z nejdelších zásahů tanku tankem v historii? Ukrajinci ohlásili, že jedné z posádek stroje T-64BV se povedlo zničit opuštěný ruský obrněnec na vzdálenost zhruba 10 600 metrů. Ačkoliv toto tvrzení, které nelze nezávisle ověřit, může znít na první dojem poněkud divoce, technicky něco takového možné je. Ukrajinci prý zvolili nepřímý režim palby, úhel tankové věže pak korigovali podle zpráv bezpilotního letounu.

Ukrajinská posádka měla použít projektily HE-FRAG (ráže 125 milimetrů). Ke zničení ruského tanku jich prý bylo zapotřebí 20. Zprávu zveřejnila stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Uživatelé na Twitteru se velmi rychle začali podivovat nad tím, jak by mohl tank T-64BV zasáhnout cíl na vzdálenost, která přesahuje 10 tisíc metrů. Mnozí kritici začali obviňovat Ukrajince i zmíněnou stránku, že si celou věc vymysleli.

Účet Ukraine Weapons Tracker se později hájil tím, že nemůže potvrdit, zda byl ruský tank skutečně zničen ze vzdálenosti 10 600 metrů, zároveň si stál za tím, že je něco takového z technického hlediska klidně možné.

„V komentářích se sešla celá parta odborníků na tanky, kteří sebevědomě tvrdí, že šíříme propagandu. Až teď ale zjistili, že tanky sovětské výroby lze použít k nepřímé palbě a že k dalekonosným zásahům byly původně navrženy,“ vysvětlovala stránka.

Rovněž zmínila, že střely HE-FRAG jsou schopné přesně zasáhnout cíl na vzdálenost až 12 100 metrů. Pro tyto projektily je dokonce na vzdálenost kolem 10 tisíc metrů vypočítaný speciální elevační úhel, pod kterým musí být nastavená tanková věž, aby mohl být úder přesný.

„V tomto případě byl cílem prázdný ruský tank, který předtím objevil ukrajinský dron. Právě s pomocí zpráv od bezpilotního letounu a balistického softwaru se zjednodušuje korekce palby, což tanku umožňuje přesně zasáhnout i na takovou vzdálenost,“ uvedl účet Ukraine Weapons Tracker. Pravdou je, že využívání nepřímé palby z tanku během války na Ukrajině není ničím neobvyklým.

Tagy: