Houbařská sezona je tady, kterým druhům se daří? Podívejte se na úlovky našich diváků

Houbařská sezona je tu.

Houbařská sezóna je v plném proudu

Houbařská sezóna je v plném proudu, a tak sběračům mnohdy nestačí jejich košíky. Řada diváků zareagovala na výzvu TV Prima a poslala fotky svých úlovků.

Plné koše pondělí, středa a pátek. To je jeden z mnoha e-mailů od vás diváků. Tento nám zaslala paní Angelika z Prachatic. „Poslední den mi nestačil košík a musela jsem sbírat do mikiny a sypat do kufru auta,“ píše paní Angelika.

Fotografie a videa nám přišly ze všech koutů naší republiky. A někteří vyrazili do lesa i se svými čtyřnohými mazlíčky.

Na houby zamířili i reportéři CNN Prima NEWS, takové štěstí jako někteří diváci, kteří zaslali snímky svých úlovků na náš e-mail nebo na Facebook, ale neměli.

„Dneska jsme viděli, že ve Svárově houby moc nerostou, hřibovitým se tolik nedaří jako v jiných částech republiky,“ komentoval mykolog Jiří Vele.

Podle něj aktuálně prosperují třeba holubinky. „Potom samozřejmě nějaké druhy muchomůrek, jako muchomůrka růžovka, takzvaný masák, taky velmi kvalitní houba. A samozřejmě hřibovité houby,“ popisuje Vele.

Rychlý a zdravý recept z hub od Ládi Hrušky

Divák z jižních Čech si z hub uvařil houbovou polévku a jeden rychlý a zdravý recept z hub doporučl i moderátor TV Prima Láďa Hruška. „Bleskové, jednoduché fit karboše, vhodné pro bezlepkáře i dietáře, protože budeme používat kukuřičnou bezlepkovou strouhanku a nebudeme smažit na oleji, ale budeme péct v troubě,“ popsal v reportáži.

„Kolik máme pokrájených hub, tak polovinu ovesných vloček, které si dopředu namočíme do vody. Jednu cibulku, posekanou petrželku, česnek, jedno vejce, sůl, pepř a majoránka a kukuřičná strouhanka,“ pokračoval Hruška.

„Recept je úplně jednoduchý, začneme tím, že si houby obděláme na cibulce, podobně jako na smaženici, necháme je vychladnout a pak je smícháme s těmi namočenými ovesnými vločkami a ostatními ingrediencemi. Hezky uděláme v rukách stručně ručně karbošky, které obalíme v kukuřičné strouhance,“ zněl dále recept. Karbanátky následně stačí strčit do trouby na zhruba půl hodiny.

Hotové karbanátky můžete sníst samotné jako svačinu nebo servírovat podle Ládi Hrušky s bramborovou kaší. Fotky svých plných košíků a třeba i jídel, které z hub vaříte, nám můžete posílat i nadále.

Tagy: