Hrad připomíná podle expertů chaloupku, kde se potkali známí. Zemanovi mlžení vyhovuje

Mynář a Ovčáček

Jelínek a Komínek o komunikaci Hradu

Komunikace ohledně zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana je velká ostuda. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek a Hrad přirovnal k chaloupce, kde se potkali známí. Expert na politický marketing Karel Komínek zdůraznil, že nejasnosti Miloši Zemanovi vyhovují.

Jaký je opravdový stav Miloše Zemana, ví jen ošetřující lékaři a jeho nejbližší. Prezidentům osobní doktor Miroslav Zavoral uvedl, že přesnou diagnózu zná, ale nemá svolení ji zveřejnit. Část společnosti ale žádá, aby lékaři či zástupci Hradu ujistili, že Zeman je stále schopný vykonávat svou funkci.

„Komunikace je jedna velká ostuda. Není, kdo by mohl kancelář Hradu soudit nebo postihnout. Jedná se o podřízené prezidenta. On si vybral takové lidi, s jejichž schopnostmi a způsobem komunikace souzní. Do budoucna se možná podaří nastavit formální pravidla,“ zhodnotil politolog Lukáš Jelínek.

Mezi nejbližší Zemanovy spolupracovníky patří hlavně mluvčí Jiří Ovčáček nebo kancléř Vratislav Mynář. „Zeman je obklopen lidmi, kteří nechtějí nebo neumí komunikovat. Případně s námi hrají hry, ale to už víme od Zemanova nástupu,“ podotkl Jelínek.

Podle něj by informace měl mít přinejmenším další vysoce postavení ústavní činitelé jako premiér Andrej Babiš (ANO) nebo šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Mohli by pak aktivovat článek 66 Ústavy a prohlásit prezidenta za neschopného výkonu úřadu. Zeman by se samozřejmě mohl odvolat, celou věc by pak zkoumal Ústavní soud.

Jsme svědky komunikační arogance

Jelínek i Komínek se shodli, že komunikace ze strany Hradu opravdu není dobrá. „Jsme svědky komunikační arogance, ale nikdo kromě Miloše Zemana s tím nemůže nic dělat. Není poznat, jaké výroky jsou mluvčího a jaké prezidenta,“ opřel se Komínek do Jiřího Ovčáčka.

Hradní mluvčí sdílí na sociálních sítích hlavně modlitby, v úterý ráno pak rozhlasové stanici Proglas řekl, že se snaží veřejnost informovat komfortně, kontinuálně, ale úsporně. „Výzvy k modlení mohou vyvolávat obavy. Profesionální mluvčí nebude sdělovat své názory, které by mohly být zaměněné za vyjádření instituce. Nechtějí být centrem pozornosti,“ zdůraznil Komínek.

Také Jelínek vidí práci Hradu jako nedostatečnou. „Zatímco jinde funguje alespoň elementární výměna informací a kanceláře šlapu jako opravdové úřady, u nás Hrad připomíná chaloupku, kde se potkali známí a každý má své vlastní zájmy. Poslání vůči občanům zanedbávají,“ zhodnotil expert z Masarykovy demokratické akademie.

Komínek dodal, že pro veřejnost není klíčové vědět detaily. Lidé ale musí znát prognózu. Když by aktuální hospitalizace trvala dva týdny a pak bude prezident normálně fungovat, o aktivování článku 66 prý nebude řeč.

Zasednou senátoři, Havlíček je proti

Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze v neděli krátce po 13:00. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v pondělí dopoledne potvrdila, že prezidentův stav je stabilizovaný. Podle dřívějších informací ale může strávit v ÚVN až tři týdny. Ve středu se měl sejít s Babišem ohledně povolebního vyjednávání, premiér ale v pondělí odpoledne potvrdil, že jednání nebude.

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho hospitalizaci se v úterý 19. října sejde Stálá komise Senátu pro Ústavu. Jednání svolal její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Chce probrat aktivaci článku 66 a možnosti, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu v případě, že je Zeman nebude moci zastávat.

Vicepremiér Karel Havlíček vidí za debatou o článku 66 politický tlak a snahu o zviditelnění. Má to za nevkusné. „Navíc si myslím, že to je i zbytečné, protože nikde nikdo nesdělil, že se nebude řešit povolební situace standardními nástroji,“ řekl na pondělní tiskové konferenci. „Není nikde a nikým potvrzeno to, že by to měl být dlouhodobý stav, který by znemožňoval v tuto chvíli výkon funkce,“ dodal ministr průmyslu a také dopravy.

Tagy: