Kampeličku i kauzu Dozimetr poslanci neprojednají. Koalice odmítla schválit opoziční schůzi

Poslanci vládní koalice neschválili program mimořádné schůze. Opozice se totiž snažila protlačit bod týkající se vládní korupční kauzy na pořad jednání. Během přednostních práv vystoupili zástupci nevládních hnutí SPD a ANO, kteří kritizovali zejména premiéra Petra Fialu (ODS) za kauzu Kampelička nebo hnutí STAN za Dozimetr.

Schůze trvala pouze 4,5 hodiny a mluvili na ní především zástupci opozice. S několika projevy vystoupil například Andrej Babiš (ANO), který se pustil mimo jiné do přítomného ministra dopravy Martina Kupky. Kritický byl ale také exministr průmyslu Karel Havlíček, který vládě vyčítal například slabý výkon ekonomiky.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala není silný lídr a voliči ho trestají, říká k nedůvěře Schmarcz. Popsal premiérovy chyby

„Můžeme vám vyčítat, že kážete vodu a pijete víno. Také že máte více náměstků a ministry navíc. Můžeme vám také ukazovat fiasko v oblasti digitalizace. Sice máte ministr pro digitalizaci, ale výsledek je ten, že jste zrušili EET. Výsledkem bude digitální stavební řízení. Pokud máte trochu soudnosti, tak se lidem omluvte,“ řekl Havlíček.

Poté pokračoval s kritikou, ve které se opřel i do Pirátů. „Nechali jste si je rozkutálet úplně kamkoliv. Máte všude Piráta, jediné co nemáte, je digitalizace,“ dodal Havlíček.

Na schůzi vystoupil také premiér Petr Fiala, který byl překvapený z mimořádné schůze. Podle něj je celá kauza kampeličky už probraná a zaměstnávala poslance už během únorového projednání stejného tématu. „Ztrácíme tady čas, který bychom mohli věnovat něčemu jinému. Už jsme to probírali. Co se týká obvinění vůči mně, tak jsem to opakovaně vysvětlil. Nemám co skrývat,“ řekl premiér.

Poté se opřel do Babiše. Řekl, že není paranoidní a nemyslí si, že všichni kradou a lžou. „Předseda hnutí ANO nedokáže unést, že se Sněmovna postavila jeho nečestným praktikám. Píchli jsme do vosího hnízda a teď se mě předseda snaží dostat na svou úroveň. Nejsem ze stejného světa jako vy. Nejsem ani paranoidní a nemyslím si, že všichni lžou a kradou,“ řekl.

Fiala také připomněl některé kauzy hnutí ANO. S Babišem se pojila například takzvaná reklamní větev Čapího hnízda, kterou prověřovala v minulosti policie. Celý případ je ale nyní odložen.

Jako první se slova na schůzi Sněmovny ujal šéf ANO Babiš, podle něhož vládní strany „tvrdošíjně odmítají otevřít diskusi na toto téma, protože se bojí reakce veřejnosti a mají strach o své pozice“. „Společně kryjí klientelismus za každou cenu – peníze a koryta jsou jejich pravé hodnoty,“ hřímal za řečnickým pultíkem.

V souvislosti s prezidentskými volbami na Slovensku také prohlásil, že Robert Fico (Směr-SD) a Peter Pellegrini (odstupující z Hlasu-SD) „nejsou proruští ani podržtašky Vladimira Putina“.

Blažek očekával bouřlivou schůzi

Poslanecká sněmovna je už několik měsíců rozhádaná a pravidelně svolává mimořádné schůze. Jak bude vypadat ta čtvrteční, na plénu dolní komory odhadl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Budeme se celý den navzájem hanět,“ řekl poslancům.

Předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová svolání jednání avizovala během mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám České republiky, kde se probíraly hlavně výroky Andreje Babiše a jeho vyjadřování v soukromé e-mailové komunikaci.

Bývalé ministryni financí vadí, že se ve Sněmovně 8. února, kdy se řešila Fialova kauza uložených peněz v Podnikatelské družstevní záložně, nepodařilo prosadit usnesení, které mělo vyzvat premiéra ke zveřejnění daňových a majetkových přiznání od roku 2011. Premiér se ale hájí tím, že vše bylo dostatečně vysvětleno.

Premiér měl v záložně necelý milion korun

Fiala měl v záložně od června 2015 do listopadu 2020 vklad ve výši 950 tisíc korun. Provinil se tím, že svůj podíl nezapsal do majetkového oznámení. „Co ho přivedlo do kampeličky, kde byl odsouzený vrah, nechvalně proslulí devadesátkoví tuneláři nebo nechvalně známí fotbaloví bafuňáři? Opravdu skvělí společníci pro diverzifikaci úspor,“ uvedla Schillerová před poslanci.

Fiala se ale už dříve hájil tím, že jeho podíl v záložně nebyl protizákonný. „Poslat do jakékoli banky, záložny své řádně vydělané peníze není zločin, není to nic nemorálního,“ pronesl. „Jediná chyba, kterou jsem udělal, bylo opomenutí ve formuláři,“ dodal.

Opozice chtěla probrat i minulost Podnikatelské družstevní záložny. Podle webu Lidovky.cz totiž kampeličku prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Praze pod vedením Lenky Bradáčové. V kampeličce se měly odehrávat podezřelé transakce a podezření padlo také na zmizení stamilionů korun.

Hrozba odebrání licence

Kromě prověřování policií je kampelička také pod hledáčkem České národní banky. Ta zahájila s Podnikatelskou družstevní záložnou správní řízení, které může vést k odnětí povolení působit jako záložna. Kampeličce proto bylo předběžným opatřením zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry.

„Selhání Podnikatelské družstevní záložny je způsobeno neplněním právních povinností při její činnosti v rozsahu, délce trvání a závažnosti, se kterým právní předpisy spojují odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Podnikatelská družstevní záložna představuje velmi malou úvěrovou instituci, jejíž bilanční suma je nižší než 150 milionů korun,“ uvedla centrální banka v prohlášení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pražští policisté se obrací na soud kvůli mzdám. Chyba je na straně Rakušana, zní z opozice

Tagy: