Kdo nekrade, je lůzr. Děti v jižních Čechách se hecují nebezpečnou internetovou výzvou

Děti na základní škole plní výzvu, po vyučování mají krást.

Děti na Českobudějovicku plní zlodějskou výzvu

Nebezpečnou dětskou zábavu řeší policie na Českobudějovicku. Školáci tam plní internetovou výzvu, jejímž úkolem je krást. Kdo v obchodě neukradne zboží za několik set korun, je označen za lůzra neboli toho, kdo prohrál.

Rodičům žáků základní školy v Českých Budějovicích přišlo od vedení školy znepokojivé upozornění. Výzva v uzavřené skupině na sociálních sítích způsobila, že část dětí začala po skončení vyučování krást. „O výzvě víme a nadšení z toho nejsme,“ uvedla matka jednoho z dětí.

Policie už eviduje asi dvacet takových případů. „To pozadí v téhle výzvě je takové, že kdo to zboží nepřinese, kdo se s ním nevyfotí, tak není přijmut do party a je nazván lůzrem,“ sdělil policejní mluvčí Jiří Matzner. Právě toto označení mělo žáky ke krádeži vyhecovat. Podmínkou bylo, že zboží musí stát v rozmezí 200 až 300 korun.

Kromě školy, rodičů a policie se případem zabývá také orgán sociálně právní ochrany dětí. „Paní učitelka nás poučila a poprosila, abychom děti kontrolovali. Třeba i jejich mobilní telefony a aplikaci WhatsApp. Musíme to vzít, jak to je, a snažit se to dětem rozmluvit, rozumně jim to vysvětlit, aby se to neopakovalo,“ uvedla matka jednoho z dětí. Policie se případem nadále zabývá a vyšetřuje, jak celá výzva původně vznikla a kdo za ní stojí.

„Za mě se k tomu škola postavila jediným možným dobrým způsobem, jakmile se případ objevil. Hned ho identifikovala a popsala. Po odeslání tohoto e-mailu to bylo řešeno s dalšími rodiči i ústně s tím, že teď 13. června je nasazen preventivní program, který bude zajišťovat Policie ČR,“ uvedl náměstek primátora pro sociální věci a školství Tomáš Chovanec.

Od nového školního roku tu teď pro děti chystají přednášky, které se týkají mediální gramotnosti a bezpečného chování na sociálních sítích a internetu obecně.

Tagy: