GLOSA: Studenti si okupační stávkou przní pověst. Dobře, že jim děkan vypnul wi-fi

Za klima protestují i pražští vysokoškoláci.

Na největších českých univerzitách se v týdnu konala další série okupačních stávek proti změně klimatu. Někde se souhlasem vedení fakult, jinde bez. Média a sociální sítě tak znovu zaplavily fotografie posedávajících nebo ve spacácích ležících studentů, kterým nedá spát změna klimatu. A tak nocují na fakultách. Je to ale spíše devalvace pojmu studentský protest, který měl v českém prostředí doposud velkou váhu. To si vážně studenti myslí, že jakákoli vláda změní názor na základě bandy mladých lidí, co se v noci válí na dlaždičkách?

Studentům nelze upřít, že si vybrali důležité a ve společnosti rezonující téma. Je v pořádku a žádoucí, pokud svolávají přednášky a workshopy, pořádají demonstrace a o změnách klimatu mluví. Ale proč proboha spí v noci na univerzitách, které tak v době energetické krize nutí svítit a topit navíc? Proč se místo toho neseberou nejvýřečnější z nich, nenakráčejí do Fialovy kanceláře a normálně neřeknou, co po vládě chtějí? Konkrétní požadavky přitom mají, uveřejnili je na svém webu Univerzity za klima.

Pravděpodobnost, že by se kabinet Petra Fialy setkání se zástupci studentů nebránil a nějak důstojně se sešli, je vysoká. Ale kdo z těch, které studenti nyní kritizují, půjde v noci posedět na studenou zem a debatovat?

To se pak jeden nemůže divit, že děkan jedné z okupovaných fakult nocování na půdě univerzity zatrhne a studentům odpojí elektřinu, topení a wi-fi, byť proti dennímu programu nic nemá. Ano, největší pozornost připoutala jednoznačně okupační stávka v atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Studenti přespávali přes nesouhlas děkana Stanislava Balíka, protože měli pocit, že je to jejich akademické právo.

Studenti jsou v Česku nositeli změny a pokroku, jejich názor má váhu. Ale to, co předvádí už poněkolikáté mladí lidé nočním obsazováním univerzit, je devalvace pojmu studentský protest a škodí i pověsti studentstva jako takového. Chtějí navázat na události 17. listopadu 1989? Jenže to byli jiní studenti, ti se konfrontace nebáli.

Tagy:
klima stávka studenti okupace klimatické změny Petr Fiala univerzita Česko Stanislav Balík vláda Petra Fialy Wi-Fi podnebí Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity