Kráter hluboký pět metrů. Reportér CNN Prima NEWS ukázal, co způsobí půltunová bomba

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno ukázal krátek po ruském bombardování v ukrajinské vesnici Bazar (23.3.2022)

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno v živém vysílání ukázal, co dokáže způsobit půltunová bomba shozená ruskou armádou na jednu z ukrajinských vesnic. Na obec Bazar dopadly v posledních dnech tři. Všichni obyvatelé, kteří v místě zůstali, zatím nálety přežili.

„Jsme 115 kilometrů severozápadně od Kyjeva a několik kilometrů od frontové linie, v poslední Ukrajinci ovládané obci v oblasti Polesí,“ popsal z Bazaru reportér Zrno. Vesnice byla v posledních dnech bombardována ruským letectvem. „Jsme před bývalou peletkárnou, která dostala zásah 500kilogramovou bombou,“ dodal reportér.

Pro názornou ukázku, jaké škody dokáže podobný útok napáchat, vlezl přímo do kráteru. Díra je odhadem pět metrů hluboká a průměrem dokonce čtyřikrát větší. Na Bazar dopadly tři takové bomby, žádná ale přímo nezasáhla některý z obytných domů.

„Střepinami a následnými útoky byla ale řada budov poškozena. Lidé jsou jako zázrakem jen lehce zranění,“ prozradil Zrno. Oproti situaci před válkou je v obci přibližně polovina obyvatel. Ti, kteří zůstali, říkají, že nikam nepůjdou, protože země je jejich. Muži jsou v teritoriální obraně, ženy jim připravují jídlo, perou prádlo a starají se o uprchlíky.

Do Bazaru totiž proudí lidé z okolních vesnic, které již obsadili Rusové. Často prchají pěšky, cestou přes lesy a močály ujdou zejména ženy s dětmi klidně přes 40 kilometrů. Místní se pak o ně starají, než si běžence vyzvednou ukrajinské úřady a dostanou je do bezpečnější oblasti v západní části Ukrajiny.

Frontové linie nevypadají tak, jak je známe například z 1. světové války. „Není to linie zákopů a opevnění, Ukrajinci drží jednu vesnici, Rusové druhou. Mezi nimi jsou ohromné prostory, mnoho kilometrů lesů, podmáčených oblastí, luk nebo polí. To je země nikoho, kde Ukrajinci vykonávají intenzivní hlídkovou činnost. Rusové se hlavně drží dobytých vesnic,“ popsal Zrno.

Z Ukrajiny uprchlo přes 3,5 milionu lidí

Z Ukrajiny už před válečným konfliktem uprchlo přes 3,5 milionu lidí, více než dva miliony uprchlíků od 24. února překročily hranice do Polska, uvedl v úterý Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala podle OSN největší uprchlickou krizi od druhé světové války, statisíce lidí zamířily i do Moldavska, Rumunska, Maďarska, na Slovensko, ale také do Česka nebo Německa.

Až 90 procent uprchlíků tvoří ženy a děti, podle Dětského fondu OSN (UNICEF) jich z vlasti do bezpečí odjelo přes 1,5 milionu. Ukrajinská prokuratura uvedla, že při bojích už zahynulo 177 dětí, dalších 155 utrpělo zranění. Nejvíce obětí hlásí města Kyjev, Charkov a Černigov.

Tagy: