Poslanci chtějí regulovat prodej kratomu. Kupují si ho děti a hrozí závislost, varují

Zaměstnanci společnosti Teens of Thailand připravují listy na čaj.

Co vše víme o kratomu?

Stimulační látka, kterou v Česku lze koupit snadno a rychle. Zatímco ještě před létem někteří poslanci netušili, co kratom vůbec je, nyní i oni upozorňují, že jeho prodej může být problém. Zvlášť proto, že si tyto usušené a slisované listy původem z jihovýchodní Asie mohou zakoupit i děti. Politici proto připravují regulaci.

Kratom lze pořídit na internetu, ale i v trafikách či v automatech. Protože se prodává jako sběratelský předmět, jeho nákup není limitován věkem ani množstvím, čehož využívají i někteří mladiství. To by se ale do budoucna mohlo změnit.

„Kratom je velmi škodlivý pro lidský organismus a jako návyková látka je veden již v mnoha zemích Evropské unie – Francie, Chorvatsko, Itálie, Polsko, Slovensko a další. Rozhodně by mělo dojít k jeho regulaci a utnout prodej těchto ‚sběratelských předmětů‘. Kratom obsahuje látky silnější než morfin a jsou k dispozici i dětem,“ varoval pro CNN Prima NEWS poslanec a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Josef Flek (STAN).

Podle něj je potřeba problém vyřešit co nejdříve. Věří, že se povede kratom zařadit do skupiny návykových látek a podle toho nastavit druh regulace. „Bohužel je v tomto případě rychlejší dění na trhu oproti legislativě,“ upozornil zároveň.

Zákaz nebo omezení prodeje

„Tato psychoaktivní látka je dostupná dětem a může obsahovat nebezpečná množství těžkých kovů či plísní. Než ho nechat plošně zakázat, po konzultaci s odborníky prosazujeme racionální regulaci, která zabrání možným rizikům,“ souhlasí na Twitteru i Piráti, kteří se dlouhodobě tématům týkajícím se drog věnují.

Na regulaci prodeje kratomu panuje mezi poslanci shoda. Zatím ale není jasné, jak bude vypadat. „Je to žádoucí a bude to ještě předmětem širšího jednání. Prioritou musí být především ochrana potenciálně rizikových skupin, především dětí a mladistvých. Každopádně se jedná o psychotropní látku, jež si regulaci nebo návrh na užívání jen pro lékařské účely určitě žádá,“ připustil pro CNN Prima NEWS poslanec ODS Petr Fifka, člen zdravotnického výboru.

Na možná rizika v minulosti upozorňoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). „Máme obavu, že kratom má návykový potenciál, u dětí to hoří. Zatím nejde o velká čísla (uživatelů, pozn. red.), ale do velkých rozměrů se to může dostat. Velmi mi vadí dostupnost a možnost prodeje mladším 18 let,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Pakliže by se našla shoda, regulace je podle něj možná v řádu měsíců, navrhoval by například takovou, jaká je nyní u tabáku.

Kratom

Tropický strom, z jehož listů se vyrábí prášek, pochází z jihovýchodní Asie, Filipín a Nové Guineje, nyní se však pěstuje i jinde. V Thajsku se strom a listové přípravky z něj nazývají kratom. Tradičně se čerstvé nebo sušené listy žvýkají nebo se z nich vyrábí čaj, málokdy se kouří. V nízké dávce má povzbuzující účinky a používá se v boji proti únavě během dlouhé pracovní doby. Ve vysokých dávkách však může mít sedativní-narkotické účinky. Používá se také v tradiční medicíně a jako náhražka opia, uvedlo Evropské monitorovací centrum pro drogy a závislosti (EMCDDA).

Na kratom upozorňoval v červnu i přednosta Kliniky adiktologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Miovský, podle kterého odpovídá halucinogenním látkám a má velmi blízko ke skupině označované jako tzv. nové syntetické drogy. Právě fakt, že si látku mohou koupit i děti, je považován za největší díru v legislativě.

I proto by případnou regulaci podpořili i opoziční politici. „Kdybychom řekli, že je kratom bezpečný, tak to není pravda. Některé východní země – Thajsko, Malajsie, mají s kratomem zkušenosti a platí zde pro něj řada regulačních opatření. V České republice si to také zaslouží pozornost, v příštích letech by nás to mohlo ohrozit,“ sdělila redakci Věra Adámková z ANO, která je také členkou výboru pro zdravotnictví. Doplnila, že například v Austrálii nebo Barmě je tato látka zcela zakázaná.

Zodpovědnost rodičů

„V případě dětí by to měli být rodiče, kdo bude mít přehled nad tím, co dělají a co konzumují. Zneužívání kratomu mě vede k tomu, že by jeho prodej měl být regulován. Jedná se o psychoaktivní látku, která nabuzuje nebo utlumuje lidské vnímání a při dlouhodobém užívání může vyvolat závislost a vedlejší účinky,“ souhlasila s kolegy i poslankyně SPD a místopředsedkyně zdravotnického výboru Karla Maříková. Nejjednodušším způsobem by podle ní bylo, aby se kratom zařadil na seznam návykových látek.

Protože jde o sběratelský předmět, kupující k pytlíčku kratomu nedostává ani řádné informace o rizicích jeho užívání. To však mnohým uživatelům nevadí. Redakcí oslovená Barbora D. z Prahy přiznává, že by pro určitou regulaci byla. „Je mi 24 a užívám kratom na vlastní riziko. Nerada bych ale, aby si ho mohl koupit i můj mladší bratr, který je ještě dítě, to je určitě špatně,“ sdělila.

Úprava legislativy je ale zatím v procesu. „Doposud na úrovni pracovní skupiny systému včasného varování před novými syntetickými drogami při Úřadu vlády stále nebyla nalezena shoda na způsobu řešení regulace zneužívání kratomu v tuzemsku. Ministerstvo je pro zařazení kratomu a jeho účinných látek na seznam návykových látek. Nicméně vzhledem k tomu, že jednání nejsou zdaleka u konce, tak se ministerstvo zdravotnictví nebude podrobněji k otázce regulace kratomu vyjadřovat,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Mezitím si látku mohou dospělí, mladiství i děti bezstarostně kupovat. „Kratom užívá můj plnoletý syn, ač s tím nesouhlasím. Bohužel ho ale neohlídám. Regulace by měla být na místě, aby si tuto drogu nemohli volně koupit i mladší,“ varovala pro CNN Prima NEWS paní Hedvika M. z Jičína.

Tagy: