Křehký smír mezi vládou a opozicí padl. Nenávist je téměř fanatická, říká komentátor

Petr Holec

K věci (310)

Smír mezi vládou a opozicí skončil. Podle politického komentátora webu Info.cz Petra Holce se nenávist mezi těmito politickými subjekty táhne dlouho a někdy je až fanatická. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Holec také okomentoval vliv války na Ukrajině na Českou republiku a postoje prezidenta Miloše Zemana.

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i českou politiku. „Nevím, jestli nenávratně, ale mění ji teď. Určitě téma války na Ukrajině zasáhne do prezidentských voleb, vidíme to i na pozici generála Petra Pavla, který patří k favoritům. Vidíme reakci vlády na rekordní zdražování a inflaci. Už vidíme, že praskl křehký smír mezi vládou a opozicí. Nenávist se táhne dlouho, někdy je až fanatická. To jsme zažili krátký zázrak, nyní to přestává platit,“ má jasno Holec.

Vláda si podle Holce určitě stojí dobře v podpoře Ukrajiny a ukrajinských uprchlíků v Česku. „Jde vidět, že se snaží. V tom jí patří dík a podpora,“ vyzdvihl komentátor.

Jsou vládní opatření dostatečná?

Kabinet ve středu v reakci na zdražování pohonných hmot přišel s opatřeními, která mají zabránit dalšímu růstu cen benzínu a nafty. Zrušil silniční daň a povinné přimíchávání biosložek do paliv. To kvůli stoupajícímu zdražování někteří považují za nedostatečné. „Včera si myslím, že to (vláda) s tou minimální podporou prokaučovala. Neuvědomila si, že v Parlamentu máme vládní většinu, která je menšinou ve společnosti. Měla lidem pomoci více. Je to výjimečná doba a asi si žádá výjimečnější opatření,“ vysvětlil Holec.

„Vláda má podporu vzdělanějších, bohatších a městských voličů, zatímco opozici převážně volí chudší a venkovští lidé, na které drahota bohužel dopadá nejvíce,“ dodal komentátor.

Do České republiky přišlo více než 100 tisíc běženců z Ukrajiny. Hnutí SPD dlouhodobě vystupuje proti uprchlíkům a migraci. V současné době se ale se svými názory více stáhla. „Myslím si, že trošku už jde vidět, že rétorika přitvrzuje. Zatím ještě není vůči uprchlíkům nějak ošklivá a nenávistná, což do DNA SPD patří. Tito uprchlíci jsou jiní. Není tam náboženský podtext a možnost terorismu, protože Ukrajinci jsou v Česku přítomni dlouho,“ přiblížil Holec.

Zeman Putina nenávidí

Prezident Miloš Zeman hned zkraje odsoudil ruskou agresi na Ukrajině. Tento týden dokonce vyznamenal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Pro něj (Zemana) to musí být šílený šok a rána. Musí Putina nenávidět ještě více než většina lidí. Dělal proruskou politiku, někdy pragmatickou, pokoušel se o ekonomickou diplomacii, někdy to bylo za hranou symboliky,“ řekl komentátor.

„Musel provést to, co nenávidí –⁠ nasypat si popel na hlavu a říct, že se spletl. Otočil téměř do extrému a o Putinovi řekl, že je šílenec a je potřeba jej izolovat. Pro něj to je na závěr prezidenství a politické kariéry taková smutná politická tečka,“ řekl Holec.

Když začala pandemie covidu, ve společnosti panovala velká podpora a solidarita. To se ale s dlouhotrvající krizí změnilo. Během rozhovoru proto padla otázka, zda stejná situace nemůže nastat i v případě Ukrajiny. „Tohle přijde s prvními složenkami za Ukrajinu. Ty už chodí. Vzpomeňme si, jak jsme šili roušky a nosili je a záhy jsme je nenáviděli. Fenomény jako covid a stejně válka na Ukrajině se bohužel přiblíží do podobné fáze, kdy se to otočí,“ sdělil Holec.

Tagy: